ΚΟΣΜΟΣ

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb.gr: Αν οι Ρώσοι εισβάλουν οι Έλληνες της Ουκρανίας θα είναι σε ζώνη πυρός

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb.gr: Αν οι Ρώσοι εισβάλουν οι Έλληνες της Ουκρανίας θα είναι σε ζώνη πυρός

Για την πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και για το πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Δύση καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για άμεση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το ΝΑΤΟ να μιλά ανοιχτά για υπαρκτό κίνδυνο σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να εισβάλουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία εκτιμά η Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας για «λουτρό» αίματος με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς καθώς και για μεγάλο κύμα προσφύγων.

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο Newsbomb.gr, για τις διεθνείς επιπτώσεις σε περίπτωση που οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία, αλλά και για το πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα.

«Αν οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία, αυτό που θα έχουμε σαν μια πρώτη επίπτωση στην Ευρώπη η οποία θα επηρεάσει και την Ελλάδα, είναι ότι θα έχουμε διακοπές του φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα και η Ευρωπαϊκή πλευρά αλλά και οι Αμερικανοί αναζητούμε εδώ και εβδομάδες εναλλακτικές πηγές ενέργειας ώστε να είμαστε έτοιμη σε περίπτωση που, συμβεί κάτι στην περιοχή».

Ο κ. Δεσποτόπουλος, συνέχισε λέγοντας πως, «επίσης θα επηρεαστούν αναπόφευκτα και οι ροές των τροφίμων που εισάγουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο μάλιστα που στην Ευρώπη, συναντάται υψηλός πληθωρισμός. Είμαστε σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων έχουν αγγίξει υψηλό πληθωρισμό δεκαετίας, με την Ουκρανία να είναι ο τέταρτος προμηθευτής τροφίμων της ενωμένης Ευρώπης».

Κλείνοντας ο Διεθνολόγος, Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, αναφορικά με τους Έλληνες ομογενής είπε, «εκτός από τις μεταναστευτικές ροές που αναμένεται να υπάρξουν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν και 110.000 ομοεθνείς που μένουν στην ανατολική Ουκρανία,οι οποίοι θα βρεθούν σε ζώνη πυρός αν τελικά οι Ρώσοι αποφασίσουν να εισβάλουν».

Γερμανία και Ολλανδία προτρέπουν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της σήμερα να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν.

«Προτρέπουμε τους Γερμανούς που μένουν εκεί να σκεφθούν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες σήμερα να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

ΗΠΑ: Φόβοι για εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία ακόμα και πριν το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή».

Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

«Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι'αυτήν», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη «και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια «πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα», αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος «έχει πάρει μια οριστική απόφαση» ή όχι. «Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση», επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.