ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μια ώρα διήρκησε η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Μπάιντεν

Μπάιντεν Πούτιν
Μια ώρα συνομίλησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν
AP

Μια ώρα διήρκησε η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία - Είχε προηγηθεί η συνομιλία του Ρώσου προέδρου με τον Εμάνουελ Μάκρον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η τηλεφωνική συνομιλία ξεκίνησε στις 11:04 π.μ. (ώρα ΗΠΑ) και ολοκληρώθηκε στις 12:06 μ.μ., διαρκώντας μια ώρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Καμία ένδειξη ότι πρόκειται να επιτεθεί»

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μακρόν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

«Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν και Πούτιν που διήρκησε σχεδόν 90 λεπτά.

«Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο».

Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την «αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν» σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο 'Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ διέταξαν νωρίτερα σήμερα την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στο Κίεβο, κρίνοντας πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, επίσης, την αποχώρηση σχεδόν του συνόλου των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από την Ουκρανία.

Σε μια ημέρα πλούσια σε διπλωματικές επαφές, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, «συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στις ΗΠΑ, «το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση της πλειονότητας των εργαζομένων της στην πρεσβεία στο Κίεβο», σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση προς τους ταξιδιώτες, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η πρεσβεία θα διατηρήσει μια μικρή προξενική παρουσία στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, για τη διαχείριση των επειγόντων προβλημάτων, διευκρινίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η σύνεση μας επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για το χείριστο σενάριο», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Δυστυχώς, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις πως πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία - Ραγδαίες εξελίξεις: Aνακλήσεις διπλωματών και αξιωματούχων από ΗΠΑ και Ρωσία

ΗΠΑ: Φόβοι για εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία ακόμα και πριν το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Η Ζαχάροβα κάνει λόγο για «υστερία του Λευκού Οίκου» γύρω από την Ουκρανία