ΚΟΣΜΟΣ

«Κομβόι Ελευθερίας»: Ο Καναδάς έδειξε τον δρόμο σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Κύπρο

«Κομβόι Ελευθερίας»: Ο Καναδάς έδειξε τον δρόμο σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Κύπρο
Μπλόκα της αστυνομίας στα «κονβόι Ελευθερίας»
Facebook

Τα «κονβόι της ελευθερίας», που αντλούν έμπνευση από τις κινητοποιήσεις στον Καναδά κατά των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της covid-19.

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Οι κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων στον Καναδά βρήκαν μιμητές σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στη Γαλλία.

Αυτοκινητιστές από διάφορες πόλεις της Γαλλίας, αντλώντας έμπνευση από τη διαμαρτυρία του λεγόμενου «κονβόι της ελευθερίας» στον Καναδά, προσπάθησαν να εισέλθουν το Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα αψηφώντας αστυνομική εντολή που το απαγόρευε.

Αν και η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε 500 οχήματα που μετείχαν στην αυτοκινητοπομπή διαδηλωτών, που αντιτίθενται στα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της COVID-19, κάποια από αυτά κατάφεραν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού εμποδίζοντας την κυκλοφορία περιμετρικά της Αψίδας του Θριάμβου.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και ζήτησε από τους διαδηλωτές να διαλυθούν, καθώς ορισμένοι από τους επιβαίνοντες σκαρφάλωσαν στα οχήματά τους στη μέση του κυκλικού κόμβου στην αρχή της λεωφόρου Σανζ Ελιζέ δημιουργώντας χάος.

Γαλλία και Βέλγιο

Οι αρχές στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν απαγορεύσει τα κλεισίματα δρόμων που οργανώνονται διαδικτυακά από ομάδες που τάσσονται ενάντια στους περιορισμούς της COVID-19.

Ολλανδία

Στα βόρεια της Ολλανδίας, δεκάδες φορτηγά και άλλα οχήματα έφτασαν στη Χάγη για να διαμαρτυρηθούν το Σάββατο, εμποδίζοντας την είσοδο στο Κοινοβούλιο στην Χάγη.

Οι πεζοί διαδηλωτές ενώθηκαν με τους φορτηγατζήδες, κρατώντας ένα πανό το οποίο έγραφε «Αγάπη και ελευθερία, όχι δικτατορία» στα ολλανδικά. Η αστυνομία προέτρεψε τους διαδηλωτές να μετακινηθούν σε ένα κοντινό πάρκο και προειδοποίησε τους πολίτες για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προέκυψαν.

Καναδάς

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα του Καναδά ενισχύει την απάντησή της στις διαμαρτυρίες αφού περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές κατά των εμβολίων του κορονοϊού συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης το Σάββατο, με πολλούς να επιδεικνύουν «επιθετική, παράνομη συμπεριφορά», ανέφερε η Αστυνομική Υπηρεσία της Οτάβα σε ανακοίνωσή της.

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία, η Επαρχιακή Αστυνομία του Οντάριο και η Αστυνομική Υπηρεσία της Οτάβα δήλωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα κέντρο διοίκησης για να «ανταποκριθούν στην τρέχουσα κατάσταση στην πόλη μας».

Κύπρος

Με αυτοκινητοπομπή από όλες τις επαρχίες με τελικό προορισμό το κέντρο της Λευκωσίας εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα κατά της πανδημίας. Το κέντρο της πρωτεύουσας κατακλύστηκε από εκατοντάδες πολίτες που με σημαίες, πανό, πλακάτ και συνθήματα φώναξαν ενάντια στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας, τον εμβολιασμό, τα SafePass και τα τεστ, ζητώντας την αποκατάσταση της ελευθερίας τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Διαδηλώσεις με άρωμα Καναδά- Το «κονβόι ελευθερίας» γίνεται παγκόσμιο κίνημα