ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Φως στο τούνελ της πανδημίας - Η μια μετά την άλλη οι χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα

Xαλαρώνουν τα μέτρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Xαλαρώνουν τα μέτρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
ΑΡ

Ανάσα αισιοδοξίας επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης που προχωρά ή σχεδιάζει σημαντική άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι πολίτες πολλών χωρών επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Τέλος στους περιορισμούς κοινωνικοποίησης, τις υποχρεωτικές μάσκες και τα υγειονομικά πάσα ανακοινώνουν σταδιακά η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Η εκτόνωση του πανδημικού κύματος, η μετάλλαξη «Όμικρον» που είναι πιο μεταδοτική και παράλληλα πιο ήπια και η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη νέα εποχή.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν βλέπει πλέον το λόγο οι κυβερνήσεις να εισαγάγουν υποχρεωτική εντολή για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δεδομένης της φθίνουσας σοβαρότητας της πανδημίας. «Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 ήταν δικαιολογημένη πριν από μήνες», είπε ο Τζεντιλόνι στην Funke Mediengruppe, μια ένωση γερμανικών εφημερίδων.

«Αλλά δεν νομίζω ότι είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Σημείωσε τη συνολική μείωση των θανάτων και νοσηλειών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο για χαλάρωση των περιορισμών, χώρα με χώρα», είπε ο Επίτροπος. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι καταρχήν αντίθετος στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ο Τζεντιλόνι επεσήμανε τις εντολές για εμβολιασμό κατά της ιλαράς και πρόσθεσε ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει μόνη της αυτό το θέμα.

Σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, όπως και σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι υποφέρουν πλέον από ένα είδος «πανδημικής κόπωσης». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πραγματική ζωή και στις ειδήσεις, ο θυμός και η απογοήτευση είναι εμφανή. Η χαλάρωση των μέτρων ανακουφίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι νόμοι που απαιτούν από τους πολίτες με Covid-19 να αυτοαπομονώνονται θα μπορούσαν να αρθούν μέχρι το τέλος του μήνα, θέτοντας τέλος σε όλους τους εγχώριους περιορισμούς για τον κορονοϊό. «Εφόσον συνεχιστούν οι τρέχουσες ενθαρρυντικές τάσεις στα δεδομένα, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τους τελευταίους εγχώριους περιορισμούς -συμπεριλαμβανομένης της νομικής απαίτησης να απομονωθείτε εάν είστε θετικοί- έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη συμβίωση με τον ιό όταν το Κοινοβούλιο επιστρέψει από ένα σύντομο διάλειμμα στις 21 Φεβρουαρίου. Η συντηρητική κυβέρνηση του Τζόνσον απέσυρε τους περισσότερους εναπομείναντες περιορισμούς για την Covid-19 τον περασμένο μήνα. Οι μάσκες προσώπου δεν είναι πλέον υποχρεωτικές πουθενά στην Αγγλία, εκτός από το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου. Τα υγειονομικά πάσα για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας καταργήθηκαν, όπως και η επίσημη σύσταση για εργασία από το σπίτι. Αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τους νομικούς περιορισμούς σε συμβουλευτικά μέτρα και να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό περισσότερο σαν γρίπη, καθώς γίνεται ενδημικός στη χώρα

Τσεχία Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα είπε ότι εκτός από τον τερματισμό της απαίτησης εμβολιαστικού πάσου, η κυβέρνησή του θα άρει περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό τον Φεβρουάριο.

Οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν υγειονομικά πάσα για να έχουν πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ και κομμωτήρια, καθώς και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη χώρα.Η πλειονότητα των περιορισμών για τον κορονοϊό θα έχουν λήξει έως την 1η Μαρτίου.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Mαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε ότι όλοι οι περιορισμοί της χώρας έληξαν στις 9 Φεβρουαρίου, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα εστιατόρια χωρίς περιορισμό χωρητικότητας ή ωρών λειτουργίας. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη λήξη της εντολήςεμβολίου και της μάσκας προσώπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και τη σύστασή του για περιορισμό των κοινωνικών επαφών.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mέτε Φρεντερικσεν ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θεωρεί πλέον τον Covid-19 ως «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» και ότι θα άρει τους περιορισμούς της. «Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, αλλά με ό,τι γνωρίζουμε, τολμάμε τώρα να πιστεύουμε ότι τελείωσε η κρίσιμη φάση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι περιορισμοί θα τερματιστούν. «Ακόμα κι αν μολύνονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι, υπάρχουν λιγότεροι που νοσηλεύονται. Προστατευόμαστε καλά από τα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε πολλά μέτρα ακόμη και όταν οι μολύνσεις αυξάνονται γρήγορα», είπε.

Η Γαλλία καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου απαιτείται εμβολιαστικό πάσο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές για τα δημόσια μέσα μεταφοράς και για τους κλειστούς χώρους όπου δεν απαιτείται το εμβολιαστικό πάσο.

Ο νέος κανονισμός, που τίθεται σε ισχύ από τις 28 Φεβρουαρίου, συμβαδίζει με μια σύσταση του συμβουλίου υγείας και ακολουθεί την μείωση του ρυθμού μόλυνσης που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Στην Ολλανδία, χιλιάδες άνθρωποι διασκέδασαν το σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις, αψηφώντας τους κανονισμούς κατά της COVID-19. Η κίνηση ήταν μέρος μιας εκστρατείας που ονομάζεται "de Nacht staat open" (η νύχτα είναι ανοιχτή).

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, τα εστιατόρια και τα μπαρ πρέπει να κλείνουν τις πόρτες τους στις 10 μ.μ., διαφορετικά κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα, αλλά δεν φάνηκε να αποτρέπει τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν σε κλαμπ στο Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και αλλού. Οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι οι υπόλοιποι περιορισμοί θα αρθούν στις 18 Φεβρουαρίου.

Η Γερμανία ανέφερε 125.160 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI). Η επίπτωση των επτά ημερών σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε σε 1466,5 από 1474,3 την προηγούμενη ημέρα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν 58 θάνατοι, ανεβάζοντας τους συνολικούς θανάτους που σχετίζονται με την πανδημία στη χώρα σε 19.935.

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του συντηρητικού CDU/CSU, της μεγαλύτερης αντιπολίτευσης στο γερμανικό κοινοβούλιο, είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα βρει πλειοψηφία για εντολή εμβολίου. «Η ιδέα του [καγκελάριου Όλαφ] Σολτς για υποχρέωση εμβολιασμού για όλους σίγουρα δεν θα βρει πλειοψηφία στη Bundestag», δήλωσε ο Thorsten Frei του CDU στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο Απρίλιος ή ο Μάιος θα είναι μια εξαιρετική περίοδος για την άρση των υπόλοιπων περιορισμών, εκτιμούν οι ειδικοί σε Ευρώπη και Αμερική. Θα ήταν το αναζωογονητικό πλάνο που χρειαζόμαστε όλοι για να νιώσουμε καλύτερα.

Αν και τα πράγματα δείχνουν ότι βγαίνουμε απο το τούνελ της πανδημίας ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο. Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν πολύ για τη μόλυνση και τη διάδοση του ιού. Οι πληγές των δύο τελευταίων ετών δεν θα επουλωθούν γρήγορα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε οτι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα φάση του ιού. Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Χανς Κλούγκε, είπε ότι η παραλλαγή Oμικρον αποτελούσε το ένα τρίτο των περιπτώσεων σε ολόκληρη την ήπειρο. Η περιοχή είπε κινείται προς «ένα είδος πανδημικού τέλους παιχνιδιού», προσθέτοντας ότι η Όμικρον θα μπορούσε να μολύνει το 60% των Ευρωπαίων μέχρι τον Μάρτιο. Στη διαδρομή αυτή είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε όλοι τα μαθήματα που πήραμε απο την πανδημία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ανοίγουν» τα γήπεδα στη Γαλλία: Χωρίς περιορισμούς στην προσέλευση κόσμου