ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη για το «Κομβόι Ελευθερίας» - Αίρεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Οντάριο

Οντάριο Οτάβα Καναδάς
Διαδήλωση για την ελευθερία στην Οτάβα του Καναδά
AP Photo

Με ανακοίνωση του πρωθυπουργού της επαρχίας του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, από την 1η Μαρτίου αίρεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Νταγκ Φορντ, δεν παραδέχτηκε σε κανένα σημείο πως η μεταστροφή της αυστηρής πολιτικής κατά της πανδημίας που ακολουθούσε η επαρχία του Οντάριο, και η συνεπακόλουθη χαλάρωση των μέτρων, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι διαδηλωτές του «Κομβόι της Ελευθερίας». Αντιθέτως, στάθηκε στη βελτιωμένη εικόνα στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Σύμφωνα με τον κ. Φορντ, η τοπική κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις πιέσεις των διαδηλωτών που έχουν παραταχθεί τον τελευταίο μήνα μέσα σε φορτηγά πέριξ του κοινοβουλίου. Η κίνηση αυτή έχει εμπνεύσει κύματα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα καθώς και σε διάφορες γωνιές του κόσμου.

«Είμαι πολύ σαφής: κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι πλέον ασφαλές να το κάνουμε», είπε ο κ. Φορντ. «Η σημερινή ανακοίνωση δεν οφείλεται σε αυτό που συντελείται το τελευταίο διάστημα στην Οτάβα ή στο Γουίνδσορ».

Από τις 17 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, με αύξηση του ορίου χωρητικότητας σε εσωτερικούς χώρους στην επαρχία, ενώ ορισμένα μέτρα που αφορούν σε συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους θα αρθούν εντελώς, είπε ο κ. Φορντ. Η χρήση μάσκας, ωστόσο, θα παραμείνει σε ισχύ για «λίγο ακόμα», είπε, προσθέτοντας ότι έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας.

Το Οντάριο ακολουθεί τα χνάρια αρκετών επαρχιών που έχουν ήδη προβεί σε χαλάρωση των περιορισμών τις τελευταίες εβδομάδες - ορισμένες από αυτές νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαν αρχικά ορίσει, αποδίδοντας τα μέτρα χαλάρωσης στη μείωση των κρουσμάτων, και όχι στην πίεση που άσκησαν οι διαδηλωτές. Η άρση των περιορισμών συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού έρχεται τέσσερις ημέρες νωρίτερα από τον προγραμματισμό της διοίκησης της επαρχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν ήταν μέρος του σχεδιασμού της διοίκησης του Οντάριο και η άρση της αυτού του μέτρου γεννά απορίες.

Αποτελεί νίκη που χρεώνεται στο «Κομβόι της Ελευθερίας»;

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η άρση του μέτρου που απαιτεί από τους οδηγούς φορτηγών που περνούν τα σύνορα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμβολιαστούν για να εισέλθουν ξανά στον Καναδά, μέτρο το οποίο ορίζεται ή ανακαλείται μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στο άκουσμα της σχετικής ανακοίνωσης ήχησαν δυνατά οι κόρνες στο μπλόκο των οδηγών. «Συνεχίστε την πίεση», φώναξε ένας άνδρας, «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!»

Ο 68χρονος Μάικ Τζέιμισον δεν συγκινήθηκε από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Καθισμένος στην κίτρινη καμπίνα του φορτηγού του είπε ότι θα παραμείνει σταθμευμένος εκεί, όπως έκανε τις τελευταίες 18 ημέρες μέχρι να αρθεί το σύνολο των ομοσπονδιακών μέτρων, τονίζοντας ότι: «Ήρθαμε εδώ για να σταματήσουν όλοι οι περιορισμοί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας και να είμαστε ελεύθεροι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.