ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Αμετακίνητο το «κονβόι ελευθερίας» παρά τα αντιδημοκρατικα μέτρα του Τριντό

Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους οι διαδηλωτές στην Οτάβα
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους οι διαδηλωτές στην Οτάβα
AP

Καναδάς: Η «οχηματοπομπή της ελευθερίας» παραμένει στην Οτάβα, παρά τα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Τριντό για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εξακολουθεί να κινείται η Οτάβα. Οι οδηγοί φορτηγών που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, παραμένουν στην πρωτεύουσα του Καναδά και δηλώνουν οτι αρνούνται να υποχωρήσουν απέναντι στις απειλές της κυβέρνησης.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εν τω μεταξύ επικαλέστηκε τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης της χώρας το απόγευμα της Δευτέρας (13/2). Στόχος της κυβέρνησης να διακόψει τη χρηματοδότηση των διαδηλωτών, να αυξήσει τις εξουσίες της αστυνομίας και να αναγκάσει τις εταιρείες ρυμούλκησης να καθαρίσουν τους δρόμους που παραμένουν μπλοκαρισμένοι από οχήματα, κοντά στο κτήριο του Κοινοβουλίου.

Οι οδηγοί που έφθασαν στην πρωτεύουσα του Καναδά απο ολόκληρη τη χώρα και ενέπνευσαν ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας, παραμένουν απτόητοι απέναντι στα δρακόντεια μέτρα του Τριντό που στοχεύουν να συντρίψουν τη διαμαρτυρία τους. Η ανακοίνωση του νόμου περί έκτακτης ανάγκης βοήθησε απλώς να σκληρύνει η στάση τους παρά το γεγονός ότι πιθανότατα θα κατασχεθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, επειδή συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.

Τι λένε οι πρωτεργάτες του κινήματος

Ο Χάρολντ Τζόνκερ, ο οποίος οδήγησε την πρώτη συνοδεία φορτηγατζήδων στην καναδική πρωτεύουσα, δήλωσε στη DailyMail: «Δεν ανησυχώ. Ό,τι και να μας κάνει μπορούμε να το χειριστούμε. Λαμβάνουμε από το κοινό μια ανάσα ελπίδας, χαράς και ενθουσιασμού εξαιτίας αυτού που κάνουμε εδώ», πρόσθεσε.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Τριντό είναι να μας τρομάξει περισσότερο. Γιατί στην ουσία δεν έχει κανένα μέσο να μας αποκλείσει πραγματικά. Κάνουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία και βρισκόμαστε νόμιμα εδώ. Και αν όντως προσπαθήσει να καταλάβει τους λογαριασμούς μας, θα του γυρίσει μπούμερανγκ γιατί το κοινό θα μας στηρίξει» Απέρριψε επίσης την απειλή να αναγκαστούν οι εταιρείες ρυμούλκησης να αποσύρουν τα οχήματά τους από το κέντρο της πόλης.

«Ήμουν εδώ απο την πρώτη μέρα (...) Και είπα στη γυναίκα μου καθώς φθάναμε ότι μπορεί να γράψουμε παγκόσμια ιστορία. Δεν ήξερα τότε ότι όντως το κάναμε» είπε και πρόσθεσε «Ο Τριντό έχει ήδη κάνει ό,τι χειρότερο μπορεί για την ελευθερία μας. Τι χειρότερο από το να μην έχεις κανείς την ελευθερία να απολαμβάνει την παρέα του άλλου; Τι χειρότερο από το να διαλύονται οικογένειες αυτή τη στιγμή;».

Ο ίδιος που «συμμετέχει» στο κονβόι με δέκα φορτηγά και έχει σταθμεύσει το προσωπικό του όχημα στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας, είπε ότι το «κέντρο διοίκησης» του Freedom Convoy 2022 επεξεργάζεται συνεχώς στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις. Απο τους πρωτεργάτες του κινήματος, ξεκίνησε από το σπίτι του στο St. Anns του Οντάριο, στις 27 Ιανουαρίου. Και δεν σκοπεύει να κάνει πίσω.o

«Eλευθερία τίποτα άλλο» γράφει το πανό των διαδηλωτώνΑ.Ρ

Ο 71χρονος Μπιλ ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του δήλωσε σχετικά με τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης: «Πώς έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό; Είναι σαν κομμουνισμός, έτσι δεν είναι; (Ο Τριντό) θέλει να υποκλιθούμε μπροστά του» είπε και πρόσθεσε οτι ο ίδιος έχει 19 εγγόνια. Και ο,τι κάνει το κάνει γι'αυτά. «Δεν μπορούν να παίξουν χόκεϊ, δεν μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο. Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι εδώ γύρω που εργάζονται δωρεάν για να μας βοηθήσουν» τόνισε.

Ο αγρότης σιτηρών Κέβιν Βέουρινγκ 39 ετών, από το Χάγκερσβιλ του Οντάριο, ζει στο φορτηγό του από την πρώτη μέρα της διαμαρτυρίας. «Δεν με ανησυχούν τα νέα μέτρα. Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και αυτό που πιστεύουμε. Εξαρτάται πόσο μακριά θέλουν να φτάσουν, αλλά για μένα όλα αυτά είναι απειλές. Μπορούν να φτιάξουν όσους νόμους θέλουν, αλλά η ίδια η κυβέρνηση παραβιάζει τους νόμους» δήλωσε στη Daily Mail.

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Πίτερ Σλόλι, παραιτήθηκε αφού δέχτηκε πυρά για τον χειρισμό του στην κρίση. Ανακοίνωσε την παραίτησή του την Τρίτη (15/2) μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αστυνομικών Υπηρεσιών. Ο Σλόλι διετέλεσε αρχηγός της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Οτάβα από το 2019, επιβλέποντας μια δύναμη περίπου 1.480 αξιωματικών και 620 πολιτών. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έλεγε οτι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη θέση του.

«Ήρθα εδώ για να κάνω μια δουλειά και θα την ολοκληρώσω μέχρι τέλους», είπε στο CFRA Radio. «Είμαστε πολύτως αφοσιωμένοι, έχουμε μια εξαιρετική ομάδα εδώ, σπουδαίους αξιωματικούς, έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες στην πόλη. Θα ολοκληρώσουμε το καθήκον μας».

Οι αστυνομικοί της Οτάβα «έχουν σχέδιο για να τερματίσουν την κατοχή» της πόλης», δήλωσε απο την πλευρά του ο νέος μεταβατικός αρχηγός της αστυνομίας. Ο Στιβ Μπελ, που διορίστηκε μετά την παραίτηση του προκατόχου του είπε: «Πιστεύω ότι τώρα έχουμε τους πόρους και τους εταίρους για να δώσουμε ένα ασφαλές τέλος σε αυτή την κρίση»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το «κομβόι της Ελευθερίας» πέτυχε την πρώτη νίκη στον Καναδά και συνεχίζει σε Βέλγιο, Ισραήλ, ΗΠΑ

Καναδάς - Κομβόι Ελευθερίας: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας - Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές