ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς - Σε πανικό ο Τριντό: Η αστυνομία απειλεί με βίαιη διάλυση των διαδηλώσεων στην Οτάβα

Διαδηλωτές στην Οτάβα του Καναδά
Διαδηλωτές στην Οτάβα του Καναδά
AP Photo

Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Οτάβας ότι πρόκειται να αναλάβει δράση «άμεσα», προκειμένου να βάλει τέλος στην κρίση που ο Kαναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό λέει ότι «απειλεί τη δημόσια ασφάλεια».

Οι διαδηλωτές, που αντιτίθενται στα μέτρα για την πανδημία, έχουν αποκλείσει δρόμους στο κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ απέκλεισαν για αρκετές ημέρες ζωτικής σημασίας εμπορικούς οδικούς άξονες στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τις απειλές, η ώρα της αστυνομίας

Οι απειλές για την επιβολή προστίμων και ποινών φυλάκισης έκαναν αρκετούς διαδηλωτές να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να υποχωρήσουν από τέσσερα σημεία κοντά στα σύνορα.

Στην Οτάβα ο μεταβατικός αρχηγός της αστυνομίας Στιβ Μπελ προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι έχει δεσμευτεί πως θα τους απομακρύνει. «Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, καταρτίζουμε σαφή σχέδια και προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε δράση» είπε, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει «άμεσα».

«Προς όσους συμμετέχουν στις παράνομες διαδηλώσεις: εάν θέλετε να φύγετε μόνοι σας, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε» δήλωσε ο Μπελ και συμπλήρωσε «Ήρθε η ώρα να φύγετε. Ο χρόνος σας στην πόλη μας έφθασε στο τέλος του και πρέπει να φύγετε».

Η αστυνομία αναφέρει ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στο κέντρο της Οτάβας, ενώ τοποθετεί οδοφράγματα γύρω από κυβερνητικά κτίρια. Παράλληλα, έχουν διανεμηθεί φυλλάδια σε διαδηλωτές που τους προειδοποιούν για «αυστηρές ποινές».

Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές

Παρά την αυξημένη αστυνομική παρουσία στην Οτάβα, πολλοί διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι. «Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση…» δήλωσε ο Κρις Ντάσι, ο οποίος λέει ότι συμμετέχει στις διαδηλώσεις από την 28η Ιανουαρίου, δηλαδή από τότε που ξεκίνησαν. «Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι ο πρωθυπουργός να έρθει και να μας μιλήσει», διαμηνύει.

Οι κινητοποιήσεις κατά των υγειονομικών μέτρων δεν έχουν πλέον τίποτα το «ειρηνικό», είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στο κοινοβούλιο ανακοινώνοντας ότι θα εφαρμόσει τον νόμο για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην πρωτεύουσα του Καναδά ενδέχεται να περιπλέξουν την κατάσταση, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν έντονες χιονοπτώσεις μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.