ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Δεν «βλέπουμε» ρωσική επίθεση άμεσα ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει, λέει το Κίεβο

Ουκρανία επίθεση
Κίνδυνος ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία
Associated Press/Vadim Ghirda

Ουκρανία: Το Κίεβο δεν «βλέπει» ρωσική επίθεση άμεσα, αλλά ο κίνδυνος παραμένει 

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV.

«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξεις όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη», είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσεις» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο» πρόσθεσε.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013», τόνισε.

Ουκρανία: Πούτιν και Μακρόν συμφωνούν σε μέτρα για την επίτευξη εκεχειρίας

Νωρίτερα σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνόντας στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σήμερα να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός ο Ζελένσκι - «Πασχίζουμε για την ειρήνη», λέει το Κίεβο

Την άμεση κατάπαυση πυρός στο Ντονμπάς ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια επίλυσης της ρωσό-ουκρανικής κρίσης.

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία διήρκησε για μισή ώρα, ωστόσο δεν διέρρευσαν άλλες πληροφορίες σχετικά με το τι συζήτησαν οι δυο ηγέτες.

Σύμφωνα με την γαλλική πλευρά, η συζήτηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «η έσχατη λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η δήλωση-πρόθεση του Ζελένσκι έρχεται λίγες ώρες μετά από εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς, ώστε να βρεθεί μια λύση και να σταματήσουν οι συρράξεις.

Έκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση αύριο Δευτέρα

Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα για να επιχειρήσει να βρει μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η Πολωνία, η χώρα που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία στον Οργανισμό.

«Η σύνοδος συγκλήθηκε για αύριο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι στο πρακτορείο PAP. Ο ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκε έτσι στο αίτημα που είχε υποβάλει η Ουκρανία, λόγω της αυξημένης έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεδρίαση αυτή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14.00 GMT (16.00 ώρα Ελλάδας).

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, με ρίψη εκατοντάδων οβίδων. Η κρίση στο Ντονμπάς ξεκίνησε το 2014 και μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Η Ουκρανία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ ώστε να συζητηθεί «η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας επί του πεδίου», σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Twitter του μονίμου αντιπροσώπου της Πολωνίας στον Οργανισμό, του Άνταμ Χαλατσίνσκι.

«Ο στόχος είναι να συζητηθούν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από τον ΟΑΣΕ ώστε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο Γιαμπλόνσκι. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αποφύγουμε μια ένοπλη σύρραξη», πρόσθεσε.

Η Πολωνία έχει αναλάβει για φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ, ενός οργανισμού που εδρεύει στη Βιέννη και μέλη του είναι, εκτός των άλλων χωρών, η Ρωσία και η Ουκρανία.

Μπλίνκεν για ουκρανική κρίση: Έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι ό,τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία, ακόμη και η ανακοίνωση της παράτασης των στρατιωτικών ασκήσεων από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, υποδηλώνει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν είπε στο δίκτυο CBS ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος «να συναντηθεί» με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «ανά πάσα στιγμή με οποιοδήποτε τρόπο αν αυτό επιτρέψει στην αποφυγή ενός πολέμου».

Πιθανή η συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN "State of the Union" ο Μπλίνκεν τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες μέχρι την τελευταία στιγμή στο να χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να δουν αν η διπλωματία μπορεί να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν από το να προχωρήσει σε εισβολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει στην ημερησία διάταξη μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Προσέγγισα τον Ρώσο ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, για να του απευθύνω έκκληση να συναντηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη. Το σχέδιο παραμένει αυτό, εκτός αν η Ρωσία εισβάλλει στο μεταξύ», είπε ο Μπλίνκεν στην ίδια συνέντευξη.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε πιθανά αμοιβαία βήματα στο θέμα της ασφάλειας.

«Αυτή είναι η συνομιλία που θέλω να έχω με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ αλλά εξαρτάται απολύτως από το αν θα εισβάλει η Ρωσία», σημείωσε ο Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι η διπλωματική οδός παραμένει εφικτή «μέχρι τα άρματα μάχης να αρχίσουν πράγματι να κινούνται και τα αεροπλάνα να βρίσκονται στον ουρανό».

«Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», πασχίζουμε για την ειρήνη, λέει το Κίεβο

Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς από το δίκτυο Ukraina 24.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και "για κάθε ενδεχόμενο", σύμφωνα με τον Κουλέμπα.

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014», σημείωσε.

Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν οικονομικό εξαναγκασμό εναντίον της για δικό τους συμφέρον), αλλά αν αρνηθεί οι συνομιλίες και πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν, είπε ο Κουλέμπα.

«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας παρήχθησαν στην Ουκρανία το 1994 όχι από μια ομάδα χωρών, αλλά από την καθεμία χώρα ξεχωριστά και αυτές οι εγγυήσεις συγχωνεύτηκαν σε ένα έγγραφο. Επομένως, η άρνηση της Ρωσίας δεν είναι λόγος για να μην διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της».

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν σαφείς αποφάσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες της συμφωνίας για τη διασφάλιση της ουκρανικής ασφάλειας, τόνισε.

Το Κίεβο επιθυμεί την ειρήνη και δεν σχεδιάζει βομβαρδισμούς ή προβοκάτσιες εις βάρος της Ρωσίας, είπε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προβοκάτσιες, δολιοφθορά, βομβαρδισμούς του ρωσικού εδάφους...Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, πασχίζουμε για την ειρήνη», κατέληξε ο Κουλέμπα ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους που φέρεται να έπληξαν ρωσικό έδαφος.

Oυκρανία: Τι σημαίνει το μυστηριώδες γράμμα «Ζ» στα ρωσικά τανκς - Φόβοι για την επικείμενη εισβολή

Την ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή μίας γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία, μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται σε ένα δυσοίωνο «Ζ» που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που κατευθύνονται προς την Ουκρανία.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ακόμη τανκς, οχήματα επικοινωνίας και εκτοξευτές πυραύλων να φθάνουν στα σύνορα. Πολλά από αυτά που καταγράφηκαν στην κάμερα έχουν ζωγραφισμένο το λατινικό γράμμα «Ζ» μέσα σε ένα μεγάλο λευκό τετράγωνο.

Ο δημοσιογράφος τoυ ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, Άρικ Τόλερ, λέει ότι η ομάδα του παρακολουθεί τα ρωσικά στρατιωτικά σύμβολα τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά «δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό [το Ζ]» και δεν το έχουν ξαναδεί. «Λοιπόν, υποθέστε το χειρότερο, υποθέτω/φοβάμαι», έγραψε στο Twitter.

Oρισμένοι, όπως ο Ρώσος γκουρού της αμυντικής πολιτικής Ρομπ Λι πιστεύει ότι το σύμβολο μπορεί να αναφέρεται στις ομάδες που έχουν αναλάβει περιοχές της Ουκρανίας. «Φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα ζωγραφίζουν δείκτες, σε αυτήν την περίπτωση το «Z», στα οχήματα για να εντοπίσουν διαφορετικές ομάδες εργασίας ή κλιμάκια», έγραψε στο Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο.

Άλλοι υποθέτουν ότι η Ρωσία επιστρατεύει μία τακτική που χρησιμοποιήθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από συμμάχους που χρησιμοποιούσαν σύμβολα για να αποφύγουν ατυχήματα από «φίλια πυρά» ,καθώς τα περισσότερα τανκς της Ουκρανίας είναι σοβιετικής εποχής και θα μπορούσαν εύκολα να τα μπερδέψουν με τα ρωσικά.

Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι το «Z» θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον νούμερο ένα εχθρό των Ρώσων: Τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μέσα στο χάος των τελευταίων ημερών κάλεσε σε συνάντηση τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρουν από κοινού μία έξοδο από την κρίση. Περαιτέρω σύγχυση δημιουργεί το γεγονός οτι το «Z» δεν είναι γράμμα στο κυριλλικό αλφάβητο της Ρωσίας.

Το ανεξάρτητο ρωσικό κανάλι Telegram Hunter’s Notes, το οποίο παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις, ανέφερε ότι «όλος ο εξοπλισμός [με το «Ζ»] εθεάθη κοντά στο Kουρσκ και στην περιοχή Σεμπεκίνο του Μπέλγκορόντ» στα σύνορα με την Ουκρανία. Περίπου 200 στρατιωτικά οχήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή, καθώς η σήμανση «Ζ» εφαρμόστηκε βιαστικά, με το κανάλι να υποδηλώνει ότι «έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη ομάδα στρατευμάτων που έχει τα δικά της καθήκοντα και σχέδια για το εγγύς μέλλον».

Η «Ομάδα Ζορό»

Ενώ το φαινόμενοπου που κάποιοι έχουν ονομάσει «Ομάδα Zορό» είναι σχετικά νέο, η απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν ειναι καινούργια. Αργά το Σάββατο, μια τεράστια έκρηξη ανατίναξε έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σε ένα περιστατικό που ο επικεφαλής της εταιρείας αποκάλεσε «δολιοφθορά».

Από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τον «μεγαλύτερο πόλεμο από το 1945», υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο του Πούτιν «από ορισμένες απόψεις έχει ήδη ξεκινήσει».Σ ύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, απο 160 έως και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται τώρα στα σύνορα.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια εισβολή στα ανατολικά, αλλά κατεβαίνει στον βορρά από τη Λευκορωσία και περικυκλώνει στην πραγματικότητα το Κίεβο», είπε ο Τζόνσον στο BBC. «Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν το τεράστιο κόστος στην ανθρώπινη ζωή που μπορεί κάτι τέτοιο να σημαίνει».

Η ανησυχία για μία γενικευμένη σύρραξη κορυφώνεται καθώς μία σειρά απο εκρήξεις συγκλόνισαν την ανατολική Ουκρανία αργά το Σάββατο και νωρίς σήμερα το πρωί , την ώρα που αρχηγός του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι τα σήματα που έρχονται από τη Ρωσία υποδηλώνουν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια «πλήρη επίθεση».

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν έχει σχέδια εισβολής, αλλά η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων με πυρηνική ικανότητα το Σάββατο έκανε ελάχιστα για να μετριάσει τις εντάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιος είναι ο «γελωτοποιός που έγινε βασιλιάς» και τα έβαλε με τον Πούτιν

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - «Tι περιμένετε;» λέει στη Δύση για τις κυρώσεις

Ουκρανία: Πούτιν και Μακρόν συμφωνούν σε μέτρα για την επίτευξη εκεχειρίας