ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Εξέγερση κρατουμένων με 128 ομήρους

Βραζιλία: Εξέγερση κρατουμένων με 128 ομήρους

Εξεγέρθηκαν οι κρατούμενοι φυλακών στη Βραζιλία, που κρατούν ομήρους 128 συγγενείς τους, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά.

Η εξέγερση γίνεται στη βορειοανατολική Βραζιλία, στη φυλακή Αντβουγάδου Ζασίντου Φίλιου στην πόλη Αρακαζού, όπου πάνω από 400 κρατούμενοι οπλίστηκαν με τρεις καραμπίνες που έκλεψαν από τη φυλακή και μαχαίρια.

Μεταξύ των ομήρων είναι και τρεις φρουροί, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Οι κρατούμενοι αποδίδουν στην εξέγερση στην κακομεταχείριση που υφίστανται από τους φύλακες, ενώ ζητούν τη βελτίωση της διατροφής και προανήγγειλαν ότι θα δώσουν στον εισαγγελέα τα ονόματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων που τους κακομεταχειρίζονται.

Η εξέγερση ξεκίνησε χθες το πρωί, την ώρα του επισκεπτηρίου και συνεχίστηκε όλη την ημέρα. Οι κρατούμενοι έκαψαν στρώματα και ανέβηκαν στη στέγη για να μιλήσουν στις οικογένειές τους που βρίσκονται έξω από το κτήριο.

Περίπου 130 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη φυλακή.

Στη Βραζιλία, όπως και σε όλη την Λατινική Αμερική, το σωφρονιστικό σύστημα περνά κρίση, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων, της έλλειψης κρατικών επενδύσεων και της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων. Οι συμμορίες επιβάλλουν δικούς τους νόμους στις φυλακές, των οποίων οι διευθύνσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό διαφθοράς.