ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Τρελάθηκε και αίρει όλα τα μέτρα για τον κορονοϊο; Το σκεπτικό της πλήρους χαλάρωσης

Μπόρις Τζόνσον: Τρελάθηκε και αίρει όλα τα μέτρα για τον κορονοϊο; Το σκεπτικό της πλήρους χαλάρωσης
AP PHOTO

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία γίνεται η πρώτη από τις χώρες που προχωρά σε πλήρη άρση μέτρων  - ακόμα και της καραντίνας - για τον κορονοϊό

Την πλήρη άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό στη Βρετανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον με τη χώρα του να μπαίνει στην πρωτοπορία σχετικά με την τάση της άρσης των μέτρων που επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρόλα αυτά ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν είναι η ημέρα για να ανακοινώσουμε τη νίκη επί του κορονοϊού γιατί ο ιός δεν φεύγει» εξηγώντας ότι αυτό που επέλεξε η κυβέρνησή του είναι να δείξει εμπιστοσύνη στους Βρετανούς ότι «θα επιδείξουν προσωπική ευθύνη όπως θα έκαναν με την γρίπη. Πρέπει να πάρουμε πίσω την αυτοπεποίθησή μας και να δείξουμε αίσθημα ευθύνης».

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον στην Αγγλία τα επίπεδα ανοσίας είναι ικανοποιητικά και αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που του επέτρεψαν να βάλει τέλος στους περιορισμούς και να μετακινήσει τη γραμμή άμυνας από τους κυβερνητικούς περιορισμούς στα εμβόλια και τις θεραπείες.

Όπως εξήγησε ο Βρετανός πρωθυπουργός η χώρα του έχει ξεπεράσει την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων υποχωρούν ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους αριθμούς των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα ολοκληρώσει την μετάβασή της στην κανονικότητα ενώ παράλληλα θα διατηρήσει εφεδρείες προκειμένου να απαντήσει στο ενδεχόμενο νέας έξαρσης του κορονοϊού ή μιας νέας του μετάλλαξης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ειδικών της κυβέρνησης της Βρετανίας, Σερ Κρις Ουίτι, ανακοίνωσε ότι το τέλος των περιορισμών αποτέλεσε «μια σταδιακή, σταθερή αλλαγή που συντελέστηκε σε μια περίοδο ετών. Δεν είναι ένα ξαφνικό «όλα σταματούν».

Κορονοϊός: Tι αλλάζει στη Βρετανία

  • Από χθες, Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση ήρε την σύσταση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να υποβάλλονται σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα
  • Από την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου όσοι εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα αλλά η σύσταση παραμένει για παραμονή στο σπίτι και αποφυγή επαφών για τουλάχιστον πέντε ημέρες
  • Παράλληλα σταματά η ιχνηλάτηση και άρα όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι είναι κάτω των 18 ετών και παράλληλα είναι στενές επαφές κρούσματος δεν θα υποχρεώνονται σε καθημερινό τεστ για επτά ημέρες.
  • Δεν θα δίνεται πλέον το επίδομα καραντίνας των 500 λιρών σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό
  • Από την 1η Απριλίου θα σταματήσει το δωρεάν μαζικό testing για συμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς και αντίθετα θα στοχεύσει στους πιο ευάλωτους.
  • Όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό θα καλούνται να δείξουν υπευθυνότητα και να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμένουν στο σπίτι.
  • Σταματά η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού και δεν θα είναι απαραίτητη η επίδειξή τους για δημόσιες εκδηλώσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία - Κορονοϊός: Καταργεί την καραντίνα ακόμη και με θετικό τεστ ο Τζόνσον

Βρετανία - Κορονοϊός: Από την Πέμπτη καταργούνται όλα τα περιοριστικά μέτρα - Το σχέδιο Τζόνσον