ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Το απόγευμα της Τρίτης οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας

Ο Τζοζέπ Μπορέλ
Ο Τζοζέπ Μπορέλ
AP Photo/Jean-Francois Badias, Pool

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Δύση ετοιμάζει αντίποινα, μετά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ απο τη Ρωσία. Η Βρετανία πρώτη ανακοινώνει εντός ολίγου κυρώσεις ενάντια στο Κρεμλίνο, ενώ ακολουθεί σήμερα το απόγευμα η ΕΕ

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:

«Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Η Βρετανία εγκαινιάζει το «χορό» των κυρώσεων

Την ίδια ώρα και ενώ ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εθεάθησαν στα περίχωρα του Ντόνετσκ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έντονη ειναι η διπλωματική κινητικότητα στη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προήδρευσε σήμερα σε συνάντηση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Cobra» για να «συντονίσει την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας σε ένα «σημαντικό πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθούν αμέσως»

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ειναι μία απο τις πρώτες χώρες που θα ανακοινώσεουν κυρώσεις στη Ρωσία σήμερα, με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας να τονίζει πως οι ενέργειες του Πούτιν δεν θα μπορούσαν να μείνουν «ατιμώρητες». Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε επίσης ότι ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι ότι «θα διερευνήσει την αποστολή περαιτέρω αμυντικής υποστήριξης στην Ουκρανία» κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να επιτεθεί στην κυριαρχία της Ουκρανίας και πιστεύει ότι «η εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει» όπως αναφέρει το Reuters.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ συμφωνεί οτι «η προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη είναι λίγο πιο ορατή» Η αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες «δίνει το πράσινο φως» στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στην περιοχή, δήλωσε στο Sky News.

Είπε ωστόσο οτι οι κυρώσεις και οι προειδοποήσεις μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο βουλευτής των Τόρις είπε ότι «αναδύεται μια ευρύτερη εικόνα» καθώς ο Πούτιν θέλει να στρέψει το έθνος του προς την Ανατολή με μια «νέα γεωπολιτική συμμαχία».«Εάν ισχύει αυτό, γεννά το ερώτημα εάν τυχόν κυρώσεις που επιβάλλουμε μπορεί να παίξουν πραγματικά στο σχέδιό του».

H απάντηση των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν ανακοίνωσε τις πλήρεις κυρώσεις που ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πει ότι θα αντιμετωπίσει η Ρωσία σε περίπτωση εισβολής.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι νέες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα Τρίτη (22/2), αλλά δεν αποκάλυψε το εύρος τους. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση του εμπορίου των ΗΠΑ με τις αποσχισθείσες περιοχές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb: «Η στάση της Ρωσίας, ίσως ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για το Αιγαίο»

Ουκρανία: Τι σημαίνει η κίνηση Πούτιν - Κρίσιμες ερωταπαντήσεις για την επόμενη ημέρα

Ουκρανία: Απασφάλισε ο Πούτιν - Πανηγύρια σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ - Ετοιμάζει απάντηση η Δύση

Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη