ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: 10.000 Ρώσοι στρταιώτες στην Ανατολική Ουκρανία - Διαψεύδει η Μόσχα

Κίεβο: 10.000 Ρώσοι στρταιώτες στην Ανατολική Ουκρανία - Διαψεύδει η Μόσχα
H Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση

Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν φτάσει σε περιοχές που ελέγχουν αυτονομιστές

Σε περισσότερους από 10.000 υπολογίζουν ουκρανικές στρατιωτικές πηγές τους Ρώσους ένοπλους που βρίσκονται στη χώρα οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Η ίδια πηγή που έχει διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι έξι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες είναι ήδη στο Ντονέτσκ , πέντε χιλιάδες στο Λουχάνσκ και 1.500 στην πόλη Χορλίβκα.

Ωστόσο, η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, «προς το παρόν», επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει «απειλή».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για την ανάπτυξη στρατευμάτων για «ειρηνευτικούς» λόγους στο Ντονμπάς.

«Δεν θέλω να ανασυστήσω αυτοκρατορία»

Την επόμενη κιόλας ημέρα της αναγνώρισης αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία.

«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν η Ρωσία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.
Υπερασπιζόμενος την χθεσινή του απόφαση είπε πως η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

Λευκός Οίκος: Πρόκειται για εισβολή

Πάντως, αν και ο Λευκός Οίκος απέφυγε τις πρώτες ώρες να αποκαλέσει την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «εισβολή», όπως μεταδίδει και το AP, σήμερα υπήρξε αλλαγή.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της τελευταίας χρονικά εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Επισήμανε ότι η λέξη «τελευταία» είναι σημαντική, για να προσθέσει: «Μία εισβολή είναι μία εισβολή κι αυτό είναι που εξελίσσεται τώρα».

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) συγκάλεσαν οι Σύμμαχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Η Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) είναι το όργανο λήψης αποφάσεων που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη της σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και για τη διεύθυνση των δραστηριοτήτων συνεργασίας. Παρέχει επίσης ένα φόρουμ για διαβουλεύσεις μεταξύ των Συμμάχων και της Ουκρανίας για θέματα ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος.
To NATO καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «παίρνουν το όπλο τους» - Άμεση απάντηση στη Ρωσία εντός της ημέρας