ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα με την Ουκρανία

Ρωσία: Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα με την Ουκρανία
Στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά.
AP

Κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία

Μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το καθοριστικό ερώτημα των ορίων εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιο ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον, ενώ ξεκαθάρισε πως θα παρέχει «όλους τους τύπους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής» στους επαναστάτες της Ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, η αποστολή αυτής της «βοήθειας» θα εξαρτηθεί από τις «συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πέδιο».

Τι σημαίνει λοιπόν επί της ουσίας το μήνυμα του Βλάντιμιρ Πούτιν; Πως η Ρωσία δεν αναγνωρίζει μόνο τις πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά ολόκληρη την επαρχία του Ντονμπάς.

Για το λόγο αυτό στέλνει ήδη 10.000 στρατιώτες να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την επαρχία Ντονμπάς, ενώ ζήτησε την πλήρη αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

«Και γι αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόμασταν για την εφαρμογή αυτού του Συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού» , δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Οι Αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς», σημείωσε. «Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις "σκότωσε" η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πρίν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος επιβεβαιώνει πως δεν μπλοφάρει και είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Πούτιν φέρνει τα πάνω κάτω στη γεωπολιτική σκακιέρα - Η αντίδραση της Ε.Ε. και οι κυρώσεις