ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ουκρανία: Θα αποτρέψουν οι οικονομικές κυρώσεις τη στρατιωτική βία;

Ουκρανία: Θα αποτρέψουν οι οικονομικές κυρώσεις τη στρατιωτική βία;
Για την ελληνική κυβέρνηση η προστασία της ομογένειας που βρίσκεται στο σημείο επαφής στην Ουκρανία είναι ύψιστης προεταιραιότητας

«Πυρετός» διαβουλεύσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το ερώτημα που πλανάται στους διπλωματικούς κύκλους τις τελευταίες ώρες είναι για πόσο ακόμη θα έχει τον πρώτο λόγο η διπλωματία όταν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία.

Ηδη οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων στις υπό απόσχιση περιοχές του Ντονμπάς, και η ανάπτυξη αυτή έλαβε και επίσημη μορφή, μετά την έγκριση που έδωσε η Άνω Βουλή στο σχετικό αίτημα του Ρώσου προέδρου.

Η Μόσχα μιλάει για «ειρηνευτική δύναμη», θυμίζοντας σε εμάς ότι αυτή ήταν και η έκφραση που χρησιμοποίησε η Τουρκία όταν πραγματοποίησε την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Παρένθεση : Η αναγνώριση μιας αποσχιστικής κίνησης έστω και μονομερώς, από μια μεγάλη δύναμη, αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα για την υπόθεση της Κύπρου.

Οι Αμερικανοι έκαναν λόγο για «εισβολή» και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του χθες το βράδυ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες.

Επέρριψε όπως ήταν αναμενόμενο την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται αφορούν στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει ότι κόβεται η πρόσβαση της Μόσχας στις δυτικές αγορές. Δεν θα μπορεί πλέον να αντλεί χρήματα από τη Δύση, για να καταλήξει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν πόλεμο με τη Ρωσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης που συνεδρίασαν στο Παρίσι αποφάσισαν ομόφωνα σύμφωνα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ζοζέπ Μπορέλ την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας.

Αποφασίστηκε επίσης ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές. Σε όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα επιβληθούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε με νόημα ο κ. Μπορέλ.Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων σημαίνει ότι αφήνουν ακόμη χώρο στη διπλωματία και δίνουν την ευκαιρία τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής πολιτικής να κάνει ένα βήμα πίσω.

Για την ελληνική κυβέρνηση η προστασία της ομογένειας που βρίσκεται στο σημείο επαφής στην Ουκρανία είναι ύψιστης προεταιραιότητας και το θέμα αυτό έθεσε ο Νίκος Δένδιας στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο είναι σε επαγρύπνηση αν και ακόμη δεν υπάρχουν αιτήματα από Έλληνες που ζητούν να φύγουν από τον τόπο διαμονής τους.
Αλλά ούτε και το προξενέιο της Μαριούπολης έχει δεχτεί ανάλογα αιτήματα ωστόσο ενισχύεται για κάθε ενδεχόμενο.

Η διπλωματική κινητικότητα της χώρας μας θα συνεχιστεί με επαφές με συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ αλλά και με τις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα.
Ενδεικτικό ότι σήμερα αναμένεται δημόσια παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Πούτιν φέρνει τα πάνω κάτω στη γεωπολιτική σκακιέρα - Η αντίδραση της Ε.Ε. και οι κυρώσεις