ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «βόμβα πληθωρισμού» απαντά η Δύση στη Ρωσία – Τι θα κρίνει την αποτελεσματικότητά των κυρώσεων

Η αποδυνάμωση του ρουβλιού θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αύξηση των τιμών εντός της Ρωσίας
Η αποδυνάμωση του ρουβλιού θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αύξηση των τιμών εντός της Ρωσίας
AP

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν μερικώς μόνον αποτυπωθεί στο ρούβλι , με το ρωσικό νόμισμα να κινείται σήμερα υψηλότερα σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε χθες κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ισοτιμία του ρουβλιού έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στα 83,4 ρούβλια ανά δολάριο, έναντι 85,9 ρούβλια που ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, η κλιμάκωση των κυρώσεων αναμένεται να αποδυναμώσει το ρωσικό νόμισμα, κάτι που είχε συμβεί και το 2014 όταν είχαν επιβληθεί οι διεθνείς κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η αποδυνάμωση του ρουβλιού θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αύξηση των τιμών εντός της Ρωσίας και σε εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό είχε γίνει και με τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί προ οκταετίας.

Όταν ξεκίνησε η κρίση στην Κριμαία ο πληθωρισμός της Ρωσίας ήταν στο 7% περίπου και μετά τις κυρώσεις μέσα σε λίγους μήνες εκτινάχθηκε στο 17%.

Σήμερα η Ρωσία έχει πληθωρισμό κοντά στο 8,7% και νομοτελειακά μέσα στους επόμενους μήνες η αποδυνάμωση του ρουβλιού και οι κυρώσεις της διεθνής κοινότητας θα εκτινάξουν τον τιμάριθμο στη χώρα σε διπλάσια επίπεδα.

Επί του παρόντος οι κυρώσεις της Βρετανίας είναι οι πλέον συγκεκριμένες, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ έχουν δώσει ένα περίβλημα των προθέσεων τους.

Η ΕΕ ανάφερε πως οι κυρώσεις της θα καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, τα αγαθά διπλής χρήση, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους ρωσικών προσώπων και νέα κριτήρια καταχώρισης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε μια δέσμη κυρώσεων που περιλαμβάνει τα εξής :

  • Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών και θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση στη στερλίνα και σε πληρωμές εκκαθάρισης μέσω του ΗΒ. Αυτό περιλαμβάνει ένα πλήρες και άμεσο πάγωμα της τράπεζας VTB.
  • Διακόπτεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ή δανεισμού από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος.
  • Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία για 100 επιπλέον Ρώσους πολίτες, με τη νέα λίστα να περιλαμβάνει «όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τζόνσον.
  • Απαγορεύονται οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Αναστέλλονται οι άδειες εξαγωγής για την κάλυψη προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ρωσικούς στρατιωτικούς σκοπούς.
  • Εντός των ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού διυλιστηρίων πετρελαίου.
  • Επιβάλλεται όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι πολίτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εμπειρία του 2014

Οι τρέχουσες κυρώσεις είναι πιο αυστηρές σε σχέση με εκείνες του 20214, αλλά και η οικονομική θέση της Ρωσίας είναι ενισχυμένη σε σχέση με τότε.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας διαμορφώνονται σήμερα στα 630 δισ. δολάρια, ήτοι 230 δισ. δολάρια υψηλότερα σε σχέση με το 2014 και την γεγονότα τη Κριμαίας. Και μπορεί οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας το 2014 να μείωσαν κατά 50 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, ωστόσο εν συνεχεία και μέσα σε μια οκταετία αυτά αυξήθηκαν κατά 300 δισ. ευρώ!

Η εμπειρία του 2014 διδάσκει πως οι κυρώσεις στη Ρωσία περιόρισαν μόλις κατά 1/5 τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και η απώλεια αυτή ανακτήθηκε μέσα σε 36 μήνες. Οπότε για να είναι υπολογίσιμη απειλή η «πληθωριστική βόμβα» της Δύσης θα πρέπει οι κυρώσεις να διατηρηθούν αυστηρές για μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν είναι δυνατόν οι ανακοινώσεις των κυρώσεων να έχουν εξ αρχής προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα (π.χ. τριετίας).