ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία - «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα»

ΝΑΤΟ: Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία - «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά από δύο 24ωρα σκληρών μαχών στις πόλεις της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πάρει θέση - Το μήνυμα του Στόλτενμπεργκ στον Πούτιν. 

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των χωρών - μελών της Συμμαχίας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι' αυτό τον πόλεμο, ξεκαθάρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ούτε πιο ασφαλής ούτε πιο σεβαστή έπειτα από αυτή την πράξη.

Επιπλέον ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία αναπτύσσει δυνάμεις απόκρισης και πως θα συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο.

Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέσω ζωντανής σύνδεσης συμμετείχε εκτός των ηγετών της Ε.Ε. ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Αποστέλεται στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ

Στην αντεπίθεση περνούν οι ΗΠΑ με σκοπό την αναχαίτιση της ευρείας ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ομάδα αμερικανικών μαχητικών F-35 έφτασε στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για να προασπίσει τον εναέριο χώρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνολικά έξι αεροσκάφη F-35 αναπτύχθηκαν ανατολικά από τη Γερμανία σε βάσεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, ως μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης στρατευμάτων και εξοπλισμού.

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι η κίνηση έχει αμυντικό χαρακτήρα και ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν πρόθεση να πολεμήσουν τη Ρωσία», αλλά την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τα εδάφη του ΝΑΤΟ με αμερικανική δύναμη.

«Η ανάπτυξη των F-35 στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ενισχύει την αμυντική μας στάση και ενισχύει τη λειτουργία της συμμαχίας», δήλωσε ο στρατηγός Τζέφρι Λ. Χάριγκιαν, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Φωτογραφίες δείχνουν δύο από τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 να προσγειώνονται την Πέμπτη στην 86η αεροπορική βάση της Ρουμανίας, λιγότερο από 100 μίλια από το σημείο όπου ο ποταμός Δούναβης σχηματίζει τα σύνορα με την Ουκρανία.

Επίσης, άγνωστος αριθμός μαχητικών F-35 προσγειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Αμάρι, κοντά στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν, ανέφεραν εσθονικά μέσα ενημέρωσης.

Μαχητικά F-35 αναφέρθηκε ότι έφτασαν επίσης στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στο Κίεβο - Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι πρόσφυγες για τη φρίκη των τελευταίων ωρών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τάνκερ της Μολδαβίας χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στην Οδησσό (pics)