ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» Κίεβο, Μαριούπολη - Οι μάχες κατά μήκος της χώρας (Χάρτες)

Πόλεμος Ουκρανία: Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» Κίεβο, Μαριούπολη - Οι μάχες κατά μήκος της χώρας (Χάρτες)
Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες τόσο στο Κίεβο όσο και στην Μαριούπολη.
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διανύει πλέον τη δεύτερη μέρα της, με τα δεδομένα στο έδαφος να δείχνουν πια να ευνοούν τους Ρώσους εισβολείς - Ο στρατός προχωρά στην «καρδιά» του Κιέβου - Πυρά πυροβολικού ακούγονται στο κέντρο της πόλης ενώ μάχες μαίνονται στην Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, στην Τσερνίχιβ, στην Μελιτόπολη, στην Χερσώνας

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες τόσο στο Κίεβο όσο και στην Μαριούπολη.

Πυρά πυροβολικού αντηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

Όπως μετέδωσε το Open στην πόλη του ουκρανικού νότου - την Μαριούπολη - διαπερνά ένα συνεχές βουητό, το οποίο προέρχεται είτε από πολεμικά αεροσκάφη είτε από ρουκέτες τύπου Grand, οι οποίες πλήττουν κατά εκατοντάδες τους ρωσικούς στόχους.

Λίγο νωρίτερα, πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας ανέφεραν ότι στην Μαριούπολη πραγματοποιούνται βομβαρδισμοί αλλά και αμφίβια επιχείρηση Ρώσων κομάντος. Σύμφωνα με την πηγή, χιλιάδες είναι οι στρατιώτες που έχουν αποβιβαστεί στην στεριά.

Χτύπησαν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κίτσκο, λέει ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα γίνεται επισφαλής και τρομακτική.

Μίλησε μετά από μια σειρά εκρήξεων κοντά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής το απόγευμα.

«Η κατάσταση τώρα -χωρίς υπερβολή- είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, κοντά στο πρωί, θα είναι πολύ δύσκολη», λέει.

Οι μάχες σε όλη την χώρα

Αν και σήμερα στο επίκεντρο της της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ωστόσο μάχες σημειώνονται σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον μία μεγάλη έκρηξη στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο. Νωρίτερα, κάτοικοι εκεί κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε έναν κοντινό σταθμό του μετρό όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν σφοδρές μάχες στην Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και του Κιέβου, και στη Μελιτόπολη στα νοτιοανατολικά.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την άμυνα της Χερσώνας, μιας μεγάλης πόλης στο νότο της Ουκρανίας, σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους.

Οι Times της Νέας Υόρκης αποτυπώνουν σε χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα ακριβή σημεία στα οποία έγιναν και/ή συνεχίζουν να γίνονται μάχες στην ευρύτερη περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου.

Πηγή: the New York Times

Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο στόχαστρο και η ουκρανική ηγεσία καλεί τους πολίτες να μείνουν εντός των οικιών αλλά με βόμβες μολότοφ «παρά πόδα», προκειμένου να αντισταθούν στους εισβολείς.

xartis-oukrania2.jpg
Πηγή: the New York Times

Ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών μεταξύ των οποίων και συστήματα Javelin.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 6 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξουδετέρωσε επίσης 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

Ρωσικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον δύο ξένων πλοίων κοντά στο λιμάνι Πιβντένι

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων, υπό σημαία Μολδαβίας και ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Παναμά που επρόκειτο να φορτώσει σιτηρά από ένα λιμάνι κοντά στην Οδησσό.

Συνολικά, τρία μη πολεμικά πλοία έχουν πληγεί αφότου ξεκίνησαν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Την Πέμπτη χτυπήθηκε το τουρκικό Yasa Jupiter, επίσης στα ανοιχτά της Οδησσού.

Το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας ανέφερε ότι το μολδαβικό Millennial Spirit μετέφερε 600 τόνους ντίζελ. Λίγο νωρίτερα, οι αρχές της Μολδαβίας ανέφεραν ότι το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από Ρώσους και δύο από αυτούς έχουν τραυματιστεί σοβαρά και μεταφέρονται σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο, το παναμέζικο Namura Queen χτυπήθηκε επίσης από ρωσικούς πυραύλους. Το πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Πιβντένι (πρώην Γιούζνι) για να φορτώσει σιτηρά. Ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο και ένα ρυμουλκό, το P&O Star, έσπευσε να βοηθήσει το πλήρωμα. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνομπίλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά.

Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν «ανησυχητικά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ, το οποίο την Πέμπτη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στο Κίεβο - Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι πρόσφυγες για τη φρίκη των τελευταίων ωρών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τάνκερ της Μολδαβίας χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στην Οδησσό (pics)