ΚΟΣΜΟΣ

Γκεοργκίεβα: Η Ουκρανία ζητά «έκτακτη χρηματοδότηση» από το ΔΝΤ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Ιβάνοβα Γκεοργκίεβα-Κίνοβα
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ουκρανία ζήτησε πρόσθετη βοήθεια από το ΔΝΤ μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής του ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο οργανισμός δανεισμού κρίσεων διαθέτει ένα τρέχον πρόγραμμα βοήθειας ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Κίεβο και «οι αρχές έχουν ζητήσει πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ», ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε δήλωση της.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση στη χώρα και η επικεφαλής του ΔΝΤ δεσμεύτηκε να συνεχίσει «να στηρίζει την Ουκρανία με κάθε τρόπο».

Το υπάρχον πρόγραμμα δανεισμού επρόκειτο να λήξει τον Ιούνιο, αλλά η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο οργανισμός «έχει μια σειρά από μέσα στην εργαλειοθήκη του» για την παροχή βοήθειας.

Η Γκεοργκίεβα επανέλαβε την προειδοποίησή της για την κρίση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την «θέμα υψίστης ανησυχίας» λόγω των ανθρώπινων πόρων και της ευρύτερης επίδρασης της στην παγκόσμια ανάκαμψη.

«Η σύγκρουση έχει επίσης σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο, ο οποίος θα επιδεινώνεται όσο αυτή συνεχίζεται», είπε.

«Αυτή η κρίση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και απειλεί να αναιρέσει μέρος αυτής της προόδου».

Το ΔΝΤ και άλλοι έχουν προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν επιταχυνόμενο πληθωρισμό.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το Ταμείο συντονίζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα για να βοηθήσει την Ουκρανία και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είπε την Πέμπτη ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει «άμεση υποστήριξη» στη χώρα.

Είπε ότι η τράπεζα είναι «τρομοκρατημένη από τη σοκαριστική βία και τις απώλειες ζωών» στην Ουκρανία και «θα σταθεί δίπλα στον λαό της αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στο Κίεβο - Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι πρόσφυγες για τη φρίκη των τελευταίων ωρών

Η πολιορκία του Κιέβου: Αντιστέκονται οι Ουκρανοί - Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν