ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Αξιωματούχοι των ΗΠΑ: Η ρωσική εισβολή αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση

Πόλεμος στην Ουκρανία - Αξιωματούχοι των ΗΠΑ: Η ρωσική εισβολή αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίζει «σκληρότερη από την αναμενόμενη» αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό καθώς και απροσδόκητες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των δυνάμεών της, λένε στο CNNi δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία υφίσταται μεγαλύτερες απώλειες σε προσωπικό, τεθωρακισμένα και αεροσκάφη από ό,τι αναμενόταν. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ανταπεξήλθε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν από την εισβολή.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει ακόμη εδραιώσει αεροπορική υπεροχή επί της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος, καθώς η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και τα συστήματα αεράμυνας αγωνίζονται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου.

«Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, συνεχίζει να είναι λειτουργική και συνεχίζει να αμύνεται για να αναχαιτίσει την πρόσβαση σε ρωσικά αεροσκάφη σε σημεία πάνω από τη χώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος

Χωρίς αδιαμφισβήτητο έλεγχο του αέρα, γίνεται πιο δύσκολο για έναν στρατό που κινείται να εντοπίσει και να χτυπήσει στόχους από αέρος.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση στο έδαφος μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Ο ουκρανικός στρατός διαθέτει μια σειρά από διαφορετικά αντιαεροπορικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων που καθοδηγούνται από ραντάρ και πυραύλων ανιχνευτών θερμότητας, καθώς και αντιαεροπορικά πυροβόλα, σύμφωνα με την IHS Janes. Οι ΗΠΑ, καθώς και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει τον έλεγχο σε καμία πόλη

Από το βράδυ του Σαββάτου, οι ΗΠΑ δεν είχαν δει καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός έχει πάρει τον έλεγχο οποιασδήποτε ουκρανικής πόλης, είπε ο αξιωματούχος, ακόμη και όταν οι ρωσικές δυνάμεις κινήθηκαν για να περικυκλώσουν ορισμένα κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου.

Η διατήρηση της μεγάλης ρωσικής δύναμης και του εφοδιασμού της με καύσιμα και πυρομαχικά έχει επίσης αποδειχθεί δύσκολη. Όπως εξήγησε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, η Ρωσία περίμενε μια γρήγορη νίκη και ενδεχομένως να είχε παραμελήσει να σχεδιάσει επαρκή ανεφοδιασμό των δυνάμεών της. Οι γραμμές ανεφοδιασμού, εξήγησε αυτός ο αξιωματούχος, είναι ένα σίγουρο τρωτό σημείο.

Μαζί, αυτές οι προκλήσεις έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει τη γρήγορη ανατροπή μεγάλων ουκρανικών πόλεων συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να συμβεί σε λίγες μέρες. Η πόλη του Χάρκοβο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, επίσης, δεν έχει περιέλθει σε δυνάμεις εισβολής, γεγονός για το οποίο οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί την πρώτη νύχτα της εισβολής.

Αυτοί οι αξιωματούχοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι πολύ περισσότερες από τις ουκρανικές δυνάμεις και η Ρωσία συνεχίζει να ελίσσεται γύρω από μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η αργή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων μπορεί να αποδοθεί στην υλικοτεχνική δυσκολία της κίνησης μιας τόσο μεγάλης δύναμης.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα στρατεύματά του έλαβαν εντολή να επαναλάβουν την επίθεσή τους «προς όλες τις κατευθύνσεις», αφού διατάχθηκε η αναστολή των διαπραγματεύσεων με την ουκρανική κυβέρνηση. Το υπουργείο είπε ότι η επίθεση διατάχθηκε να συνεχιστεί αφού η Ουκρανία εγκατέλειψε τις διαβουλεύσεις.

Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας αρνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ότι η Ουκρανία είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί.

«Έχουν προβλήματα», εξήγησε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη συμμαχία. «Έχουν έλλειψη σε ντίζελ, προχωρούν πολύ αργά και το ηθικό είναι προφανώς ένα ζήτημα».

Ερωτηθείς εάν οι Ρώσοι είναι πιθανό να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

«Είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα», είπε. «Αυτό τους έχει ξεφύγει, κάθε επιπλέον μέρα είναι πολύ οδυνηρή γι΄αυτούς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Πόσο αντέχει να πολεμάει ο Πούτιν στην Ουκρανία - «Πονοκέφαλος» τα 15 δισ. την ημέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τάγμα θανάτου του Πούτιν - Ποιοι είναι οι 10.000 Τσετσένοι κομάντο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί - Έξι συνολικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr