ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι το Starlink που ενεργοποίησε ο Έλον Μασκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι το Starlink που ενεργοποίησε ο Έλον Μασκ
Πώς θα βοηθήσει τους πολίτες της χώρας το Starlink του Έλον Μασκ
Φωτoγραφία Αρχείου / Pixabay

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα βοηθήσει τους πολίτες της χώρας το Starlink του Έλον Μασκ

Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Φεντόροφ σε ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου (26/2), «πέταξε το γάντι» στον Έλον Μασκ, καθώς ο δισεκατομμύριουχος που θεωρητικά «υπηρετεί» την τεχνολογία, δεν έχει βοηθήσει τη χώρα τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα στα δίκτυα από τις επιθέσεις των Ρώσων.

«@elonmusk, ενώ προσπαθείς να αποικίσεις τον Άρη — η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Ενώ οι πύραυλοί σας προσγειώνονται επιτυχώς από το διάστημα — οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς πολίτες!»

Ο μεγιστάνας της SpaceX, Έλον Μασκ αργότερα απάντησε στον Ουκρανό αξιωματούχο, ότι η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink είναι διαθέσιμη στην Ουκρανία και η SpaceX στέλνει περισσότερα τερματικά στη χώρα, της οποίας το διαδίκτυο έχει διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Η υπηρεσία Starlink είναι πλέον ενεργή στην Ουκρανία. Περισσότερα τερματικά καθ' οδόν», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Τι είναι το Starlink

To Starlink είναι σύστημα δορυφόρων που κατασκευάζεται από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου. Το σύστημα θα αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους.

Η SpaceX σχεδιάζει επίσης να πουλήσει μερικούς από τους δορυφόρους για στρατιωτικούς και επιστημονικούς ή διερευνητικούς σκοπούς. Οι εγκατάστασεις ανάπτυξης δορυφόρων της SpaceX βρίσκεται στο Ρέιμοντ της Ουάσινγκτον. Το συνολικό κόστος του δεκαετούς έργου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη του Starlink από την SpaceX τον Μάιο του 2018 εκτιμήθηκε περίπου στα 10 δισεκατομμύρια δολαρια.

Η σύνδεση στο Διαδίκτυο στην Ουκρανία έχει επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή, ιδιαίτερα στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας όπου οι μάχες ήταν πιο σφοδρές, δήλωσαν το Σάββατο οι παρατηρητές του Διαδικτύου, έτσι το Starlink αναμένεται να δώσει διαδικτυακή «βοήθεια» στους Ουκρανούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν χαιρετίζει «τον ηρωισμό των ρωσικών δυνάμεων»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα συγκλονιστικά βίντεο που αποτυπώνουν τον όλεθρο από τις συγκρούσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί τα Στενά του Βοσπόρου είναι κομβικής σημασίας