ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Φίλης στο Newsbomb.gr: Ο Πούτιν δεν κάνει πίσω, αν δεν πάρει αυτά που θέλει

Πόλεμος στην Ουκρανία
«Αν δεν πάρει κάποια από αυτά τα οποία απαιτεί. Δεν μπορεί να αναδιπλωθεί»
AP

Συγκρατημένος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπιών των δυο μαχόμενων πλευρών, Ρωσίας και Ουκρανίας, εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb. gr ο καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς «κανείς δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσο πόσο αυτές οι διαπραγματεύσεις γίνονται για το θεαθήναι η αν υπάρχει περιεχόμενο. Δηλαδή εάν οι δυο πλευρές θέλουν να πουν ότι κάθισαν στο τραπέζι, δεν τα βρήκαν και να χρεώσουν η μια στην άλλη ότι δεν συμβιβάστηκε ή αν το εννοούν».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής κανονικά οι δυο εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να θέλουν να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος για τους δικούς της λόγους. «Η μεν Ρωσία γιατί όσο συνεχίζεται της κάνει κακό στην διεθνή της εικόνα. Η δε Ουκρανία για να αποφύγει μια συντριβή και τον ακρωτηριασμό των εδαφών της».

Οι στόχοι Ρωσίας και Ουκρανίας όμως είναι εντελώς διαφορετικοί τονίζει ο κ. Φίλης καθώς, η Ρωσία επιθυμεί πάνω απ' όλα να αποστρατικοποιηθεί η Ουκρανία, «θέλει να την ουδετεροποιήσει, να την καταστήσει μια χώρα η οποία θα είναι ουσιαστικά το "buffer zone" μεταξύ αυτής και του ΝΑΤΟ». Από την άλλη πλευρά η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο, σε όλη του την ολότητα ως προς την ρωσική πρόταση.

«Στην διπλωματία πάντα υπάρχουν τρόποι για να βρίσκεται συμβιβασμός. Το θέμα είναι αν οι δυο αντιπροσωπείες πηγαίνουν σήμερα για να βρουν αυτό το συμβιβασμό η αν πηγαίνουν σήμερα εκεί για να παίξουν ένα παιχνίδι ότι "ήρθαμε δεν τα βρήκαμε και συνεχίζουμε όπως είμαστε"», τόνισε ο κ. Φίλης.

Στην ερώτηση για το αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα μπορούσε να γίνει πιο διαλλακτικός, λόγω των απωλειών που έχει και της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας που έχει έρθει αντιμέτωπος ο κ. Φίλης εξήγησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει βήμα πίσω, «αν δεν πάρει κάποια από αυτά τα οποία απαιτεί. Δεν μπορεί να αναδιπλωθεί, χωρίς να έχει πάρει αυτά τα οποία θέλει. Το ποια από αυτά τον ικανοποιούν είναι προφανές ότι έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας». Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον καθηγητή, η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή καθώς «οι Ουκρανοί με την εμπειρία που έχουν από την Κριμαία και από αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν θα δεχτούν να αποστρατικοποηθούν είναι λογικό αυτό».

«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, είμαστε στην αρχή», σημειώνει στην συνέχεια ο κ. Φίλης ενώ τονίζει ότι διαπραγματεύσεις χωρίς κατάπαυση του πυρός «είναι πρωτοφανές να συμβαίνουν, γιατί κατάπαυση πυρός δεν έχει υπάρξει». «Ένα καλό σενάριο θα ήταν να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές κατάπαυση πυρός μέχρι να τα ξαναπούν», κατέληξε ο καθηγητής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr