ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης - Φόβοι για ιατρικές ελλείψεις και ασθένειες

Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση ειναι η Ουκρανία
Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση ειναι η Ουκρανία
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ιατρικές ανάγκες είναι ήδη έντονες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί την Κυριακή ότι τα αποθέματα οξυγόνου εξαντλούνται.

Οι κρίσιμες ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται στην Ουκρανία που αναγκάστηκε να σταματήσει τις επείγουσες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας πολιομυελίτιδας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, λένε ειδικοί στη δημόσια υγεία.

Οι φόβοι για μια ευρύτερη κρίση δημόσιας υγείας αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, οι υπηρεσίες υγείας διακόπτονται και οι προμήθειες αποτυγχάνουν να φτάσουν στην Ουκρανία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την πανδημία COVID-19, αναφέρει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού ρουτίνας και ελέγχου της πολιομυελίτιδας έχουν ανασταλεί στην Ουκρανία λόγω των μαχών. Ο ΠΟΥ έχει λάβει αναφορές ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού έχουν επίσης ανασταλεί σε πολλές περιοχές της χώρας, είπε.

Φόβοι για επιδημία πολυομυελίτιδας

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ουκρανία ανέφερε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια - ένα μικρό παιδί 17 μηνών που ήταν παράλυτο - και μια άλλη περίπτωση που αφορούσε παράλυση καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Δεκαεννέα ακόμη παιδιά έχουν ταυτοποιηθεί με τη μορφή της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από το εμβόλιο αλλά χωρίς συμπτώματα παράλυσης.

Μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για 100.000 παιδιά που εξακολουθούν να είναι απροστάτευτα στην Ουκρανία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, αλλά σταμάτησε όταν ξεκίνησαν οι μάχες και καθώς οι υγειονομικές αρχές στρέφονται στην επείγουσα περίθαλψη.

Ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει στην ΟυκρανίαΑ.Ρ

Ο ΠΟΥ είπε ότι οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές είχαν επηρεάσει την ασφάλεια των αποθεμάτων εμβολίων και η επιτήρηση των σκευασμάτων διακόπηκε. «Ο ΠΟΥ εργάζεται για να αναπτύξει επειγόντως σχέδια έκτακτης ανάγκης για να στηρίξει την Ουκρανία και να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της πολιομυελίτιδας που προκαλείται από τη σύγκρουση», είπε ο Γιασάρεβιτς.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» για την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του γείτονά της και τη σύλληψη αυτών που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές. Αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Ανησυχία για ασθενείς με HIV

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS ανέφερε επίσης ότι στην Ουκρανία τα φάρμακα για ασθενείς με HIV αρκούν για λιγότερο από ένα μήνα. «Τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV στην Ουκρανία έχουν μόνο λίγες εβδομάδες αντιρετροϊκής θεραπείας και χωρίς συνεχή πρόσβαση κινδυνεύουν οι ζωές τους», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS Winnie Byanyima.

Πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία είχε 250.000 άτομα που ζούσαν με HIV, το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία. Κατέγραφε επίσης υψηλά ποσοστά φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικής σε πολλαπλά φάρμακα φυματίωσης στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 30.000 νέα κρούσματα φυματίωσης ετησίως στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και το Stop TB Partnership, μια διεθνής πρωτοβουλία, ανέφεραν τη Δευτέρα ότι όλες οι κλινικές φυματίωσης στη χώρα εξακολουθούν να είναι ανοιχτές, αλλά οι ασθενείς έχουν προμηθευτεί φάρμακα για ένα μήνα για να πάρουν μαζί τους σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί και χρειαστεί να φύγουν.

Οι διακοπές στη θεραπεία ή τη διάγνωση μπορούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη μετάδοση καθώς και σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών, λένε οι ειδικοί. «Είναι σαφές ότι αναμένουμε πολλά περισσότερα κρούσματα φυματίωσης», δήλωσε ο Viorel Soltan, εκπρόσωπος της Stop TB Partnership, προβλέποντας αντίκτυπο στο ευρύτερο σύστημα υγείας στην Ουκρανία.

Ο κίνδυνος κορονοϊού

Η COVID-19 εξακολουθεί επίσης να προκαλεί ανησυχία, καθώς μόνο λίγο πάνω από ένα στα τρία άτομα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου. Καθημερινά τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 40.000 περίπου τον Φεβρουάριο, αλλά είχαν αρχίσει να μειώνονται πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ο οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας Project HOPE δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα φαρμακεία σε όλες τις πόλεις που δέχθηκαν επίθεση ανέφεραν ότι εξαντλήθηκαν οι ιατρικές προμήθειες.

Διαβάστε επίσης:

Μάζης στο Newsbomb.gr: Στη Μαριούπολη δρα το ουκρανικό ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: H στιγμή που ρουκέτα ανατινάζει κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο