ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Σταμάτα τους βομβαρδισμούς για να γίνουν οι συνομιλίες», λέει στον Πούτιν ο Ζελένσκι

Ουκρανία: «Σταμάτα τους βομβαρδισμούς για να γίνουν οι συνομιλίες», λέει στον Πούτιν ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος Ζελένσκι
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζητά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.

Να σταματήσει η Ρωσία τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε σε αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσει τη ρωσική αεροπορία, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα οδηγούσε τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία.

«Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει μία τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ότι τα σύνορά μας προστατεύονται, έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας και είμαστε απόλυτα ασφαλείς από όλες τις πλευρές».

Αξύριστος και φορώντας ένα απλό χακί μπλουζάκι, παντελόνι και μπότες ο Ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε τη συγκεκριμένη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κυβερνητικό συγκρότημα, που φυλάσσεται έντονα από τον στρατό.

Την Τετάρτη πιθανότατα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών στη Λευκορωσία

Για το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας στη Λευκορωσία να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη (2/3) έκαναν λόγο, νωρίτερα, ουκρανικά μέσα ενημερώσης επικαλούμενα διπλωματικές πηγές. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, μεταδόθηκαν πριν από την τοποθέτηση του προέδρου Ζελένσκι.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και διήρκησε συνολικά πέντε ώρες χωρίς να υπάρξει, πάντως, κάποιο κοινό ανακοινωθέν ή να υπάρξει κάποια διαρροή που να δείχνει είτε προς αποκλιμάκωση είτε προς επιδείνωση της κατάστασης.

Μετά το τέλος του πρώτου γύρου συζητήσεων στο Γόμελ της Λευκορωσίας ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας τόνισε πως οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών θα επιστρέψουν στις χώρες τους και πως θα ακολουθούσε νέος γύρος, το συντομότερο δυνατό.

Στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των συζητήσεων στο Γόμελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν στον οποίο επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει η Ρωσία.

Αυτοί είναι:

  1. Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  2. Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  3. «Αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού κράτους
  4. Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν για να σταματήσει την εισβολή