ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Νύχτα τρόμου στο Κίεβο με νέες εκρήξεις, μάχη για να πέσει το Χάρκοβο

Πόλεμος Ουκρανία: Νύχτα τρόμου στο Κίεβο με νέες εκρήξεις, μάχη για να πέσει το Χάρκοβο
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολονύχτια μάχη για να πέσει το Χάρκοβο - Νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Το ρωσικό «σφυροκόπημα» με βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε Χάρκοβο, Κίεβο, Χερσώνα και Μαριούπολη συνεχίζεται και την αποψινή νύχτα, η οποία αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με τις προηγούμενες.

Ήδη πριν την αλλαγή της ημέρας, στο Κίεβο βρίσκεται νέος γύρος βομβαρδισμών σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CNN, σειρά εκρήξεων ακούστηκαν κοντά στο Κίεβο λίγο πριν τις 11 το βράδυ (σ.σ ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα, οι Ρώσοι πολιορκούν με σφοδρότητα το Χάρκοβο, προκειμένου να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις, να το καταλάβουν και να ασφαλίσουν το βασικό πέρασμα των δυνάμεών τους προς το Κίεβο και την ενδοχώρα. Όπως αναφέρει στέλεχος του αμερικανού υπουργείου Άμυνας, η κατάσταση στο Χάρκοβο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς καταγράφονται «βαριές μάχες σώμα με σώμα και με όλα τα μέσα, τόσο εκτός όσο και εντός της πόλης».

Αργά το βράδυ της Τρίτης, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη Χερσώνα, σε μία ημέρα που το Κίεβο και το Χάρκοβο δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα.

Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη του Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

Επίσης την Τρίτη, οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου.

Σημειώνεται ότι σε λίγες ώρες ξημερώνει η πιο σημαντική -ίσως- ημέρα από την ώρα που ξεκίνησε ο πόλεμος καθώς Ρωσία και Ουκρανία θα κάτσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μόσχα ετοιμάζει την είσοδο λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο, σύμφωνα με το Κίεβο

Οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια πρόκληση για να δικαιολογήσει την είσοδο λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο.

Σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου 300 άρματα μάχης της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι καμία από τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας του δεν έχουν μετακινηθεί από τις βάσεις τους, αλλά συμπλήρωσε ότι η χώρα του μπορεί να κινητοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες σε περίπτωση κινδύνου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το «συντομότερο δυνατόν», δηλώνει ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να «σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο (...) Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι μετά από αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr