ΚΟΣΜΟΣ

Τo Νewsbomb στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας - Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων

Πλήθος εκτοπισμένων στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία
Πλήθος εκτοπισμένων στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία
Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβους για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. 

Η μαζική έξοδος πολιτών από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της ΕΕ. Στη μεταναστευτική κρίση του 2015 περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έφτασαν στην Πολωνία τη Δευτέρα μόνο τη Δευτέρα (28/2), σύμφωνα με τις αρχές και μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης είχαν διασχίσει τα σύνορα περίπου 24.000 ακόμη άνθωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Πριν από τη ρωσική επίθεση, η Πολωνία έλεγε ότι μπορούσε να δεχθεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, πλέον όμως γίνεται λόγος ακόμη και για 5 εκατομμύρια.

Οι ουκρανικοί δρόμοι που οδηγούν στα πολωνικά σύνορα είναι μπλοκαρισμένοι με χιλιάδες αυτοκίνητα. Ορισμένοι εγκαταλείπουν τα οχήματά τους και περπατούν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ουκρανικά τρένα έχουν γεμίσει ασφυκτικά με ανθρώπους που αναζητούν άσυλο δυτικά προς την ΕΕ.

Στην Πολωνία τη χώρα που υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων απο τη γειτονική χώρα, οι άνθρωποι που φθάνουν έχουν προκαλέσει μια μαζική έκρηξη βοήθειας και αλληλεγγύης στην Πολωνία. Οι άνθρωποι ανοίγουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες, δίνουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων και ρουχισμού και χιλιάδες προσφέρονται εθελοντικά να οδηγήσουν για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να φθάσουν στην ενδοχώρα.

Διαβάστε Επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα τελεσίγραφα η νέα τακτική – Μάχες στη Μαριούπολη, οβίδες στην Οδησσό

Δάκρυσαν στο Πρωινό με την κάτοικο της Μαριούπολης - «Πέφτουν βόμβες! Είμαι κλεισμένη στο μπάνιο»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί απαντούν στους Ρώσους με χιούμορ

Ομογενής από τη Μαριούπολη στο Newsbomb.gr: «Ζούμε δραματικές στιγμές, έχουν καταστραφεί τα πάντα»