ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και σειρήνες στο Κίεβο – ΗΠΑ: Σταματήστε την αιματοχυσία

Εκρήξεις στο Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης το Κίεβο με τις σειρήνες να ηχούν ξανά το πρωί και τις ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης το Κίεβο με τις σειρήνες να ηχούν ξανά το πρωί και τις ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία

Μια πολύ δύσκολη νύχτα πέρασε το Κίεβο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη με εκρήξεις, φωτιές και σειρήνες να ταράσσουν τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας καθώς μπήκαμε στην όγδοη ημέρα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με τον πλανήτη να περιμένει με αγωνία αν θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία η έκκληση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει άμεσα αυτή την αιματοχυσία».

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα με τον δήμαρχό της να περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε όταν «ρώσοι επισκέπτες», όπως είπε, έφτασαν μέχρι το δημαρχιακό μέγαρο.

Σειρήνες και νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

ΗΠΑ: Σταματήσε την αιματοχυσία

Έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει άμεσα αυτή την αιματοχυσία και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία απηύθηνε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τη Ρωσία «για μια πλήρη επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» αλλά και στον «πνιγμό» σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως Twitter, Facebook και Instagram.

Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα: Η δραματική περιγραφή του δημάρχου

Στα χέρια των Ρώσων βρίσκεται πλέον από τα ξημερώματα της Πέμπτης η Χερσώνα στη νότια Ουκρανία όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο δήμαρχος της πόλης με δραματική ανάρτησή του στα social media όσο και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Όπως ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων, Ιγκόρ Κολιχάγεφ, περιέγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι Ρώσοι στρατιωτικοί εισέβαλαν στο δημαρχείο και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους στρατιώτες να μην ανοίξουν πυρ σε άμαχο πληθυσμό λέγοντας τους ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις της Ουκρανίας στην πόλη.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος της Χερσώνας κάλεσε τους κατοίκους να υπακούσουν στους όρους που έθεσαν οι ρωσικές δυνάμεις «προκειμένου να συνεχίζει να κυματίζει η ουκρανική σημαία» και συγκεκριμένα:

  • Να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί
  • Να κυκλοφορούν σε ομάδες μέχρι δύο άτομα
  • Να κινούνται μόνο οχήματα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και τα οχήματα αυτά να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που καταλαμβάνεται από τη Ρωσία μετά από σφοδρές μάχες από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη. Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου και θεωρείται σημαντική καθώς με την κατάληψή της οι Ρώσοι εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν εκεί μια βάση προκειμένου να είναι πιο εφικτή η περαιτέρω προώθηση δυνάμεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης (3/3) την ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στις πλατφόρμες Telegram και Facebook.

Στο μήνυμά του ανέφερε πως «κάθε κατακτητής θα λάβει οργή από τους Ουκρανούς. Η οργή θα είναι τέτοια που θα τη θυμούνται για πάντα».

Είπε ακόμη ότι «θαυμάζει ειλικρινά τους ηρωικούς κατοίκους» πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και εμποδίζουν την προέλασή τους καθώς η εισβολή μπαίνει στην όγδοη ημέρα της.

Διαβεβαίωσε ότι σχεδόν 9.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Μόσχα από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε την Τετάρτη τον πρώτο απολογισμό των απωλειών που υπέστη ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στην Ουκρανία. Έκανε λόγο για 498 νεκρούς στρατιωτικούς και άλλους 1.597 τραυματίες.

Μέσω Twitter, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον ευχαρίστησε για τις κυρώσεις που επέβαλε η Οτάβα σε βάρος της Μόσχας, παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει και σε άλλες.

Ακόμη, γνωστοποίησε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Καζακστάν, τον Κάσιμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, σύμμαχο της Μόσχας, και ότι συμφώνησαν να «συνεργαστούν σε ανθρωπιστικά ζητήματα».

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν κατά Ρωσίας: «Συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»