ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σαρκοζί θα λάβει πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή αν επανεκλεγεί

Ο Σαρκοζί θα λάβει πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή αν επανεκλεγεί

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του, σχεδιάζει να αναλάβει «πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή από αυτό το καλοκαίρι», σε περίπτωση επανεκλογής του.

Ο Σαρκοζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Express δήλωσε πως «σε μια δεύτερη θητεία, θα ήθελα να αφοσιωθώ (...), σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβω από το καλοκαίρι του 2012».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και η Γαλλία θα πρέπει να βοηθήσουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να συνάψουν τελικά μια συμφωνία ειρήνης». «Είναι καιρός να δοθεί στους Παλαιστινίους ένα καθεστώς κράτους παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα επαναβεβαιώσουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην ύπαρξη και την ασφάλεια, και ότι τα δύο μέρη θα κινηθούν προς την συνύπαρξη των δύο εθνών-κρατών.Το πιο ευαίσθητο ζήτημα δεν είναι αυτό των συνόρων είναι εκείνο του δικαιώματος στην επιστροφή: εάν δημιουργήσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος, είναι για να μπορούν να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι στο κράτος της Παλαιστίνης» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.