ΚΟΣΜΟΣ

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb.gr: Το Ουκρανικό μετατρέπεται σε νέο «Κυπριακό»

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb.gr: Το Ουκρανικό μετατρέπεται σε νέο «Κυπριακό»
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο σοβαρή συζήτηση για λύση μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθεί η στρατιωτική επέμβαση

Χαμηλά είναι ο πήχης των προσδοκιών για τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο

Απαισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και την επίλυση συνολικότερα του ουκρανικού ζητήματος είναι ο Διεθνολόγος και Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Θεωρώ ότι ο πήχης των προσδοκιών μας από τις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι χαμηλά. Μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε κοντά σε βιώσιμη λύση όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες. Στόχος στην παρούσα φάση μπορεί να είναι μια εκεχειρία που και αυτή αν επιτευχθεί εκ των πραγμάτων θα είναι εύθραυστη» ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο σοβαρή συζήτηση για λύση μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθεί η στρατιωτική επέμβαση.

«Αυτά τα οποία ζητά η Ρωσία δεν μπορεί να τα αποδεχθεί ή να τα απορρίψει η Ουκρανία μονομερώς. Είναι θέματα στα οποία έχει λόγο η Δύση γενικότερα. Όπως για παράδειγμα η προσάρτηση της Κριμαίας. Εκτιμώ ότι η συνολική διευθέτηση θα κρατήσει χρόνια και θα έχουμε ένα νέο "Κυπριακό" στην Ευρώπη.

Σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι τα βήματα-πίσω που μπορούν να κάνουν τα δύο μέρη έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμά ότι μια εξέλιξη θα μπορούσε να είναι να μην επιμείνει η Μόσχα στην ανεξαρτητοποίηση των δύο περιοχών λαμβάνοντας εγγυήσεις για την ασφάλεια των ρωσώφωνων πολιτών ενώ ταυτόχρονα το Κίεβο να ματαιώσει τις προσδοκίες για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ζελένσκι: Νέο μήνυμα – Οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται

Σε νέα προσπάθεια εμψύχωσης του ηθικού των Ουκρανών προχώρησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι Ουκρανοί δεν φοβούνται και δεν παραδίνονται.

«Αν κάποιος νομίζει ότι, αφού ξεπέρασαν όλα αυτά (σ.σ. αναφέρεται στο παρελθόν της Ουκρανίας), οι Ουκρανοί φοβούνται, σπάσουν ή παραδίδονται - δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.


Όπως υποστήριξε οι ρωσικοί βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει από το βράδυ προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές γραμμές άμυνας αντέχουν. «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε άλλο παρά μόνο την ελευθερία μας» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημείωσε, δε, ότι οι αποδείξεις που υπάρχουν για αλλαγή της τακτικής της Ρωσίας αποδεικνύουν ότι η τακτική της Ουκρανίας για την αντίσταση στο αρχικό πλάνο ήταν επιτυχής.

To μήνυμα Ζελένσκι ήρθε σε μια στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και σφίγγουν τον κλοιό στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο, τις τρεις πόλεις, δηλαδή που κρίνονται κομβικές για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος Ουκρανία: Ολονύκτιο «σφυροκόπημα» σε όλη τη χώρα από τη Ρωσία - Οι εξελίξεις στο Live Blog