ΚΟΣΜΟΣ

Oυκρανία: Ξεριζώνονται πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι - Δραματικές στιγμές με τα ασυνόδευτα παιδιά

Ουκρανία πόλεμος
Το Newsbomb.gr στα σύνορα με την Ουκρανία
Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσο σκληραίνουν οι μάχες τόσο μεγαλώνουν τα καραβάνια των προσφύγων με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι ήδη από την Ουκρανία έχουν φύγει περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι ένας αριθμός τεράστιος αν αναλογιστούμε την διάρκεια του πολέμου μέχρι αυτή τη στιγμή.

Νύχτα κόλασης ήταν η χθεσινή για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, όπου ακούγονται συνεχώς ισχυρές εκρήξεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να βρεθούν σε όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση ενόψει των προγραμματισμένων για σήμερα Πέμπτη διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά.

Οδησσός και Μαριούπολη είναι περικυκλωμένες από ρωσικά στρατεύματα, ενώ το Χάρκοβο έχει ισοπεδωθεί. Δύσκολη η κατάσταση και στην περιοχή γύρω από τη Ζαπορίζια.

Την ίδια ώρα με τα διαβατήριά τους ανά χείρας, λίγα ζεστά ρούχα και τα ζώα τους πήραν μαζί τους οικογένειες από τη Ουκρανία που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τη χώρα τους και την περιουσία τους για να σωθούν από τη ρωσική εισβολή.

Συγκλονίζουν οι γυναίκες με τα μικρά παιδιά στα σύνορα

Γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, παιδιά και ηλικιωμένοι με μια βαλίτσα μόνο με τα απαραίτητα εγκαταλείπουν την Ουκρανία, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η αγωνία και ο φόβος που είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα τους καθηλώνουν, καθώς περνούν τα σύνορα προς την Πολωνία, την Μολδαβία την Ουγγαρία και την Ρουμανία. Αναμεσά τους βρίσκονται και πολλά ασυνόδευτα παιδιά τρομοκρατημένα από τις ρωσικές βόμβες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Ο ξεριζωμός των Ουκρανών όπως την κατέγραψε η κάμερα του Newsbomb.gr

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πλέον οι πρόσφυγες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους, μέσα στην Ουκρανία, είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Ο Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μόλδοβα και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που «απαιτεί η Ρωσία να σταματήσει αμέσως την καταφυγή στη βία εναντίον της Ουκρανίας».

Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους και επιβεβαιώθηκε πως κατέλαβαν τη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν κατά Ρωσίας: «Συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»