ΚΟΣΜΟΣ

«50 Birds» τυπογραφία με τα γνωστά σε όλους κυβάκια (photos)

«50 Birds» τυπογραφία με τα γνωστά σε όλους κυβάκια (photos)
Pixabay

Το 2017, ο Ολλανδός σχεδιαστής Roy Scholten και ο συνεργάτης του, ο Martijn van der Bloom, έφεραν κυβάκια της γνωστής δανέζινης εταιρείας παιχνιδιών στα εργαστήριά τους τυπογραφίας για μαθητές δημοτικού.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τυπογραφικά στοιχεία από μολύβι, τα πλαστικά κυβάκια ήταν πιο εύχρηστα για τα μικρά επιπλέον ήταν οικεία στα παιδιά. Την ίδια περίπου περίοδο, ο Scholten παρουσίασε και μια σειρά «τυπογραφικών στοιχείων» με δεινοσαύρους από κυβάκια, η οποία στάθηκε η πηγή έμπνευσης για το συνεχιζόμενο έως και σήμερα πρότζεκτ του με επωνυμία «50 Birds».

Στο πλαίσιο του «50 Birds», ο Scholten σχηματίζει στο στούντιό του στην πόλη Hilversum δεκάδες πετούμενα που απαντώνται στην Ολλανδία. Στα διαστάσεων 15,24 επί 15,24 εκατοστά σχέδιά του, επιδέξια διατάσσει τα πλαστικά κυβάκια για να σχηματίσει ράμφη και στρογγυλές κοιλίτσες με τις μεταξύ τους λεπτές ασπρές γραμμές.

«Η δημιουργία ενός σχεδίου ξεκινά με τον καθορισμό του περιγράμματος, το συνολικό σχήμα και τη στάση που θα έχει το εν λόγω πτηνό. Από τη στιγμή που λυθεί αυτός ο γρίφος, το κατασκεύασμα καταμερίζεται εκ νέου σε έξι διαφορετικές «στάμπες lego», μία για κάθε χρώμα. Κάθε στάμπα τυπώνεται με τη σωστή σειρά ώστε ο συνδυασμός να καταλήξει στο ολοκληρωμένο σχέδιο» εξηγεί ο Roy Scholten.