ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς πολίτες των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναμένεται να επιτρέψει στους Ουκρανούς που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν στη χώρα υπό καθεστώς ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη σχετική απόφαση.

Η απόφαση - γνωστή ως καθεστώς Προσωρινής Προστασίας ή TPS - ισχύει για άτομα που θα αντιμετώπιζαν ακραίες δυσκολίες εάν αναγκάζονταν να επιστρέψουν στη χώρα τους που έχουν καταστραφεί από ένοπλες συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές. Ως εκ τούτου, αυτό το καθεστώς προστασίας περιορίζεται σε άτομα που βρίσκονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου 30.000 Ουκρανοί που κατέχουν προσωρινή βίζα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό το καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μια μη κομματική ομάδα σκέψης. Η επέκταση του TPS στους Ουκρανούς στους οποίους έχει εκδοθεί προσωρινή βίζα θα τους προστατεύσει από την απέλαση όταν λήξουν αυτές οι θεωρήσεις.

Ένας εκπρόσωπος της Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε σε δήλωση ότι το υπουργείο συνεχίζει «να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε ανακοινώσεις προς κοινοποίηση αυτή τη στιγμή».

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, μαζί με υποστηρικτές των μεταναστών, να παράσχει προστασία στους Ουκρανούς στις ΗΠΑ που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών προέτρεψε τη διοίκηση να επεκτείνει το καθεστώς προστασίας, αναγράφοντας: «Ο εξαναγκασμός των Ουκρανών υπηκόων να επιστρέψουν στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου θα ήταν ασυμβίβαστος με τις αξίες της Αμερικής και τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας».

Η Ουκρανία θα ενταχθεί σε μια λίστα 12 χωρών —συμπεριλαμβανομένων του Νοτίου Σουδάν και της Βενεζουέλας— που έχουν επίσης οριστεί για TPS.

Σε συνέντευξη στο CNNi την Τετάρτη, ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ εξήγησε τη σημασία της χορήγησης TPS στην Ουκρανία, λέγοντας: «Δεν μπορείτε να πάρετε τους Ουκρανούς που εισέρχονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τυχαίνει να είναι εδώ, και να τους στείλετε μετά σε μια εμπόλεμη ζώνη».

Πριν τις τρέχουσες εξελίξεις, ο Μενέντεζ έκλεισε λέγοντας «θα περίμενε από τη διοίκηση να χορηγήσει τελικά το TPS. Δεν βλέπω πώς δεν το κάνουν».