ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμετάβλητο το επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αντιληπτό επίπεδο ραδιενέργειας στον χώρο όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο εκπρόσωπο της ουκρανικής εγκατάστασης.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, ανέφερε ακόμη ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας ρωσικών πυρών βρίσκεται εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης και ότι μια από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στον σταθμό τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Νωρίτερα, γινόταν λόγος για πλήγμα σε μονάδα και για φωτιά σε τμήμα της εγκατάστασης, ενώ ουκρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, μίλησε για αυξημένο επίπεδο ραδιενέργειας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Δείτε βίντεο με τη φωτιά που ξέσπασε στην πυρηνική εγκατάσταση.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Κραυγή κινδύνου από Κούλεμπα

Ο ρωσικός στρατός «πυροβολεί από όλες τις πλευρές εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα την Παρασκευή.

«Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τη φωτιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας!», είπε ο Κουλέμπα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του ρωσικού στρατού για την κατακτημένη Χερσώνα