ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του σχετικά με το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής αναφέρθηκε πυρκαγιά έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε στον Τύπο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν το περιστατικό που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Καμία αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας

Η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο ουκρανικός εποπτικός φορέας «πληροφόρησε τον ΔΟΑΕ ότι δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή του επιπέδου ραδιενέργειας στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω Twitter.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι νωρίς την Παρασκευή ξέσπασε φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν «από όλες τις πλευρές», με τους πυροσβέστες να μην μπορούν να φτάσουν -αρχικά- στο σημείο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του ρωσικού στρατού για την κατακτημένη Χερσώνα