ΚΟΣΜΟΣ

Όταν ο Τραμπ απειλούσε τον Πούτιν: «Θα βομβαρδίσω τη Μόσχα αν μπεις στην Ουκρανία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
ΑΡ

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται οτι επί των ημερών του είχε απειλήσει τον Ρώσο και τον Κινέζο ομόλογό του με αποτέλεσμα να «συμμορφωθούν». Κατηγορεί μάλιστα τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν οτι φοβάται τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι είχε επιβληθεί στον Πούτιν και τον Σι Tζινπίνγκ και κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «φοβάται» τον Ρώσο ηγέτη σε συνομιλία που είχε με τον θρύλο του γκολφ Τζον Ντέιλι.

«Όλοι λένε ότι είναι πυρηνική δύναμη, είναι σαν να τον φοβούνται», είπε ο Τραμπ σε ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Νταλί. «Ξέρεις, ήταν φίλος μου, τα πήγαινα τέλεια μαζί του. Λέω, Βλαντιμίρ, αν το κάνεις, χτυπάμε τη Μόσχα. Θα χτυπήσουμε τη Μόσχα. Και με πίστεψε κατά 5%, 10% - αυτό είναι το μόνο που χρειάζεσαι». «Δεν το έκανε ποτέ στην εποχή μου Τζον, ξέρεις. Όλοι μιλούσαν γι' αυτό. Γιατί δεν το έκανε αυτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Επειδή ήξερε ότι δεν μπορούσε.»

Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι ούτε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τα έβαλε ποτέ μαζί του. Ο Τραμπ είπε μεταξύ άλλων στον φιλό του Τζον Ντέιλι ότι τα πήγαινε «άψογα» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία στη θητεία του, επειδή απείλησε να βομβαρδίσει τη Μόσχα.

«Ούτε ο Σι με ενόχλησε. Του είπα το ίδιο πράγμα, ότι αυτό θα είναι το επόμενο. Ξέρεις ότι αυτό θα είναι το επόμενο. Η Ταϊβάν θα είναι η επόμενη», τόνισε. «Δεν θα έχετε κανένα τσιπ υπολογιστή. Θα τα πετάξουν από προσώπου γης ».

Η Ταϊβάν κυριαρχεί στη βιομηχανία κατασκευής τσιπ ημιαγωγών, παράγοντας το 60% των τσιπ παγκοσμίως. Οι κάτοικοι της Ταϊβάν έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μια κινεζική εισβολή στην πατρίδα τους.

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ εντοπίστηκε από την DailyMail.com την Παρασκευή (4/3) φορώντας μαύρο παντελόνι, άσπρο μπλουζάκι πόλο και το σήμα κατατεθέν κόκκινο καπέλο Make America Great Again να παίζει γκολφ με αρκετούς συνεργάτες στο γήπεδο του στο West Palm Beach, πριν από την ομιλία του στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC)..

Στο πλευρό του πρώην προέδρου έπαιζαν ο Aλαν Κουρνίκοβα , ο ρωσικής καταγωγής ετεροθαλής αδερφός της πρώην επαγγελματίας τενίστριας Aνα Κουρνίκοβα, ο προπονητής γκολφ Eduardo Miquel και οι Χιλιανοί παίκτες γκολφ PGA Mito Pereira και Joaquin Miemann.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί ήταν «ευγνώμονες» που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε χρησιμοποιήσει τη στρατηγική του για την εξωτερική πολιτική. «Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο αμερικανικός λαός είναι ευγνώμων, η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει αφαιρέσει ούτε μια σελίδα από το βιβλίο των προκατόχων του», είπε η Ψάκι στην καθημερινή της ενημέρωση, καθώς δεχόταν ερωτήσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία υπό το βλέμμα του. «Είμαι ο μόνος πρόεδρος του 21ου αιώνα, υπό την εποπτεία του οποίου η Ρωσία δεν εισέβαλε», καυχήθηκε ο Τραμπ κατά την ομιλία του στο CPAC την περασμένη εβδομάδα.

Επί Μπους, η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία. Επί Ομπάμα, η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία. Επί Μπάιντεν, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία». «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Πούτιν πήρε την απόφασή του να εισβάλει ανελέητα στην Ουκρανία αφού είδε την αξιολύπητη απόσυρση από το Αφγανιστάν».

«Ήμουν πολύ μαζί με τον Πούτιν, πέρασα πολύ χρόνο μαζί του, τα πήγαινα καλά μαζί του», είπε επίσης ο Τραμπ. «Είναι καλό να τα πηγαίνεις καλά με τους ανθρώπους, δεν είναι κακό», διαμαρτυρήθηκε ο πρώην πρόεδρος.

«Θα ήταν τόσο εύκολο για μένα να σταματήσω αυτή την παρωδία», συνέχισε ο Τραμπ. «Με κατάλαβε, κατάλαβε ότι δεν έπαιζα παιχνίδια. Ο Τραμπ είπε σε πρόσφατη δήλωση: «Δεν πρέπει να διεξάγεται πόλεμος τώρα στην Ουκρανία, και είναι τρομερό για την ανθρωπότητα που ο Μπάιντεν, το ΝΑΤΟ και η Δύση απέτυχαν τόσο τρομερά να του επιτρέψουν να ξεκινήσει.

Αντί να δείξουν δύναμη και σκληρότητα, διακήρυξαν την απάτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως την #1 απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, σκότωσαν την Αμερικανική Ενεργειακή Ανεξαρτησία και στη συνέχεια έκαναν την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο να εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο. Άπλωσαν το χαλί υποδοχής και έδωσαν στη Ρωσία το άνοιγμα, τώρα ο Πούτιν μπορεί να παίρνει ό,τι θέλει με την Ουκρανία και τον υπόλοιπο κόσμο να υφίστανται τις συνέπειες ».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη τοποθέτηση Τραμπ - «Ο Πούτιν διέκρινε την αδυναμία των ΗΠΑ»