ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύντομα στη Λευκορωσία ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων

Διαπραγματεύσεις
«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα»
Twitter

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν απόψε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους συναδέλφους τους από την Ουκρανία θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Καμία πρόοδος στον τρίτο γύρο

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του Κιέβου και της Μόσχας, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι προσδοκίες ήταν εκ νέου χαμηλές για την πορεία των συζητήσεων των δυο πλευρών σε έδαφος Λευκορωσίας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες διαρροές των όσων διημείφθησαν στο τραπέζι της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον Μικάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, υπήρξαν μικρά θετικά βήματα τα οποία αφορούσαν, όμως, μόνο το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά για το αν οι δυο πλευρές έκαναν και κάποια βήματα προς την κατάπαυση πυρός και τη διπλωματική λύση.

«Ο τρίτος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε. Υπάρχουν μικρές θετικές εξελίξεις στη βελτίωση της επιμελητείας των ανθρωπιστικών διαδρόμων», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής, αναρτώντας και ένα βίντεο με δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Οι όροι της Μόσχας

Oι τέσσερις όροι του Κρεμλίνου για να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες
Λίγο πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προχώρησε σε μία νέα προειδοποίηση προς την Ουκρανία.

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.

Ο Πεσκόφ είπε ακόμα ότι η Ουκρανία γνώριζε τις συνθήκες. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».

Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο σύνταγμα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

Η νέα αυτή δημοσίευση των αιτημάτων της Ρωσίας ήρθε την ώρα που οι αντιπροσωπείες των δύο αντιμαχόμενων χωρών ετοιμάζονταν να συναντηθούν για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί - Οι εξελίξεις στο Live Blog