ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις στο Μπαχρέιν πριν το Γκραν Πρι

Συλλήψεις στο Μπαχρέιν πριν το Γκραν Πρι

 

Κύμα προληπτικών συλλήψεων σαρώνει το Μπαχρέιν ενόψει του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Η αντιπολιτευόμενη Ένωση Νέων του Μπαχρέιν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε ότι από τις 14 Απριλίου έχουν συλληφθεί περίπου 80 άτομα σε πολλά χωριά κοντά στην πρωτεύουσα Μανάμα.

Καθώς πλησιάζει η κούρσα της Φόρμουλα 1, η πραγματοποίηση της οποίας έχει επικριθεί από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σιιτική αντιπολίτευση έχει εντείνει τις διαμαρτυρίες για να κάνει γνωστές τις διεκδικήσεις της για μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητάει από τη σουνιτική δυναστεία της χώρας.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από έκκληση της σιιτικής αντιπολίτευσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπαχρέιν, ενώ οι συμμετέχοντες στο Γκραν Πρι άρχιζαν να καταφθάνουν.

Παράλληλα ο σιίτης Αμπντέλ Χάντι αλ-Χαουάτζα, ο οποίος έχει καταδικαστεί ισόβια για συνωμοσία σε βάρος της σουνιτικής δυναστείας, αποφάσισε να αρνείται από σήμερα να δέχεται τροφή με ενδοφλέβια ένεση, έκανε γνωστό η σύζυγός του. Ο Χαουάτζα, ο οποίος είναι επίσης δανός πολίτης, πραγματοποιεί από τις 8 Φεβρουαρίου απεργία πείνας ζητώντας την αποφυλάκισή του.

Επίσης, ο αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρκους Λένινγκ ζήτησε την απελευθέρωση «εκατοντάδων» αντιπολιτευομένων στο Μπαχρέιν. Σύμφωνα με τον Λένινγκ, υπάρχουν ακόμη «μερικές εκατοντάδες αντιπολιτευόμενοι στις φυλακές» του Μπαχρέιν πάνω από ένα χρόνο μετά τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σάλεχ, που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2011.