ΚΟΣΜΟΣ

Αθώωση ή θανατική ποινή ζητά ο Νορβηγός μακελάρης

Αθώωση ή θανατική ποινή ζητά ο Νορβηγός μακελάρης

Η θανατική ποινή ή η αθώωσή του είναι οι μόνες λογικές επιλογές των δικαστών, όπως υποστήριξε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο ακροδεξιός τρομοκράτης χαρακτήρισε «θλιβερή» μια καταδικαστική ποινή σε 21 χρόνια κάθειρξη, όπως ορίζει ο νορβηγικός νόμος.

Αντίθετα, είπε ότι θεωρεί λογική την εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. Η δεύτερη «λογική» επιλογή είναι η αθώωσή του υποστήριξε.

Νωρίτερα αρνήθηκε να μιλήσει για τις επαφές του με άλλους ένοπλους εθνικιστές, οι οποίες φέρεται ότι οδήγησαν στη δημιουργία των Ναϊτών Ιπποτών, της μυστικιστικής οργάνωσης στην οποία λέει πως ανήκει.

Στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων που διένειμε την ημέρα των επιθέσεων, ο 33χρονος λέει πως είναι μέλος ενός δικτύου μαχητικών εθνικιστών, των Ναϊτών Ιπποτών, το οποίο ίδρυσε μαζί με άλλα τρία πρόσωπα το 2002 στο Λονδίνο. Η νορβηγική αστυνομία δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη αυτού του δικτύου.

Σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου του Όσλο ο Μπράιβικ αρκέσθηκε να εξηγήσει πως ήρθε «παρεμπιπτόντως» σε επαφή στο Διαδίκτυο, το 2001, με ένα πρόσωπο στο εξωτερικό και η επαφή αυτή ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία των Ναϊτών Ιπποτών.

Ο Μπράιβικ επιβεβαίωσε επίσης ότι μετέβη στη Λιβερία για να συναντήσει ένα Σέρβο εθνικιστή, αρνήθηκε όμως να κάνει γνωστό το όνομα του προσώπου αυτού και τους λόγους αυτής της συνάντησης, μιλώντας μόνο για μια διαδικασία επιλογής.

«Δεν επιθυμώ να παράσχω πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον συλλήψεις», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Μπράιβικ: Στο μικροσκόπιο οι επαφές με ένοπλους εθνικιστές