ΚΟΣΜΟΣ

Mπλίνκεν: «Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία εναντίον αυτής της αδικαιολόγητης εισβολής»

O Μπλίνκεν με την πρωθυπουργό της Εσθονίας
O Μπλίνκεν με την πρωθυπουργό της Εσθονίας
ΑΡ

Για πρώτη φορά μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου βλέπουμε άνοδο του δεσποτισμού στην Ευρώπη είπε απο το Ταλίν της Εσθονίας ο Άντονι Μπλίνκεν, υποσχόμενος οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθάνε με κάθε τρόπο την Ουκρανία.

Από την Εσθονία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε για μία ακομη φορά τις χώρες της Βαλτικής για την υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και τόνισε οτι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετατρέπει τη χώρα του σε παρία της διεθνούς κοινότητας.

Το κύμα προσφύγων είπε διογκώνεται, οι Ουκρανοί που έχουν βγει απο τα σύνορα έχουν ξεπεράσει τα 1,8 εκατομμύρια. Και υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να φύγουν, αλλά παρεμποδίζονται, οπως τόνισε

Η Δύση κάνει προσπάθειες για να φθάσει σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρωπιστική βοήθεια, είπε και τόνισε οτι οι ΗΠΑ ενισχύουν το σύστημα αμύνης της Ουκρανίας. «Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τη χώρα εναντίον αυτής της αδικαιολόγητης, προμελετημένης εισβολής. Θα κάνουμε οτι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την αεράμυνά της»

Για μία ακόμη φορά οπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε οτι θα υπερασπίστούν «κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟικού εδάφους, Το άρθρο 5 είναι απολύτως ξεκάθαρο, επίθεση εναντίον ενός σημαίνει επίθεση εναντίον όλων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί προηγουμένως τη Λιθουανία και τη Λετονία, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης Μπάιντεν να κατευνάσει τους φόβους που έχουν οι χώρες αυτές για την ασφάλειά τους σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Αγοράζουν και στη χώρα μας χάπια ιωδίου - Φόβοι πυρηνικού ατυχήματος