ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας για μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών

Μαχητικά αεροσκάφη Mikoyan MiG-29
Μαχητικά αεροσκάφη Mikoyan MiG-29
AP Photo

Το αμερικάνικο πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας να μεταφερθούν τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδοση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση για το θέμα, αλλά η πρόταση της Πολωνίας δείχνει την «πολυπλοκότητα» της μεταφοράς των μαχητικών στην Ουκρανία, ανέφερε ο Κίρμπι στη δήλωση.

«Δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι υπάρχει ουσιαστικό σκεπτικό για αυτό», είπε ο Κίρμπι. «Θα συνεχίσουμε το διάλογο με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για αυτό το θέμα και τις δύσκολες υλικοτεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε πως η πρόταση της Πολωνίας είναι βάσιμη».

Νωρίτερα την Τρίτη, η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε τη μεταφορά όλων αεροσκαφών MiG-29 στην αμερικάνικη αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τα προσφέρει στη συνέχεια στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο. Σε αντάλλαγμα, η Πολωνία ζήτησε μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη (F-16) για να αντικαταστήσουν τα MiG-29.

Όμως ο Κίρμπι είπε ότι η ιδέα, όπως διατυπώθηκε από την Πολωνία, ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αποφύγουν μια καθαρή σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλείνουν και τα McDonald’s στη Ρωσία