ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο: Σε απόσταση αναπνοής οι Ρώσοι - Οδοφράγματα στήνουν οι Ουκρανοί

Κίεβο
Οχυρώνεται για την μεγάλη εισβολή το Κίεβο

Σε απόσταση «αναπνοής» από το Κίεβο -λιγότερο από 25 χλμ.- βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ την ίδια ώρα η ουκρανική πρωτεύουσα οχυρώνεται για την μεγάλη μάχη

Ολονύχτιοι είναι οι σφοδροί βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Κίεβου, με τις επιθετικές δυνάμεις της Ρωσίας να βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίηση της εισβολής στη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα η πόλη οχυρώνεται για την μεγάλη (όπως προμηνύεται) μάχη που θα κρίνει τον πόλεμο.

Πολίτες και στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, έχουν μετατρέψει το Κίεβο σε ένα τεράστιο οχυρό που πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα πρωτεύουσα πολιτισμένου κράτους. Τόσο πολίτες (κυρίως άντρες που παρέμειναν να πολεμήσουν), όσο και στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για την εισβολή στην πόλη.

Οι εικόνες από το άδειο Κίεβο είναι χαρακτηριστικές. Οδοφράγματα κάθε λογής βρίσκονται σε όλους τους δρόμους. Σιδερένια παραπετάσματα καθώς και σακιά με άμμο είναι ορατά σε όλη την πρωτεύουσα. «Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ' ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, το βασικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται στα 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα υποδομές και κτίρια στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στα περίχωρα του Κιέβου

Την ίδια ώρα μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, πρόσθεσε το υπουργείο.

Επιπλέον, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες, ενώ πλήττονται από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία - Ζελένσκι: Καταφέραμε μεγάλες απώλειες στη Ρωσία - Φάλαγγα διασκορπίστηκε κοντά στο Κίεβο