ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Παρίσι απαιτεί κυρώσεις σε πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Παρίσι απαιτεί κυρώσεις σε πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά πρόσωπα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
AP - Mikhail Klimentyev

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Παρίσι θέλει να επιβληθούν κυρώσεις σε αρκετές δεκάδες ακόμη πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν.

Η Γαλλία ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετές δεκάδες επιπλέον ονόματα του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να προστεθούν στον κατάλογο αυτών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε αντίδραση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα μεταβιβάσουμε αρκετές δεκάδες ονόματα προσώπων της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο LCI, πριν από τις συνόδους που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ.

«Οι γαλλικές υπηρεσίες παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών έχουν εντοπίσει ότι τα πρόσωπα αυτά ή συγγενείς τους έχουν περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία», πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που πρόσκεινται στο καθεστώς της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έχει θέσει σε ισχύ οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που έχουν προκαλέσει κατάρρευση του ρουβλίου.

Η G7 και η ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης την Παρασκευή ότι προτίθενται να απαγορεύσουν την εξαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία ή ακόμη να αποκλείσουν την Μόσχα από τη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών τελωνειακών δασμών.

«Πλήγματα στη ρωσική οικονομία, στιβαρά πλήγματα. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για να ενισχυθούν οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η Κίνα θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις