ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες σειρήνες και εκρήξεις στο Κίεβο - Ικανοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις ο Ζελένσκι

Επίθεση στο Κίεβο
Επίθεση στο Κίεβο
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν  στο Κίεβο, ενώ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ηχήσαν τα ξημερώματα της Τρίτης νέες σειρήνες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν στα περίχωρα του Κιέβου δύο σφοδρές εκρήξεις. Σύμφωνα με το κανάλι Ukraine 24 οι εκρήξεις στα δυτικά του Κιέβου προκλήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσία. Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν και στην Οδησσο, την πόλη Ουμάν στα νότια και την περιοχή Χμελνίτσκι στα δυτικά

Σύμφωνα με αναφορές μετά τις εκρήξεις ακολούθησε φωτιά σε πολυκατοικία στην Ουκρανική πρωτεύουσα χωρίς να έχει γίνει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες.

Στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ οι κάτοικοι που έχουν μείνει στην πόλη, παραμένουν χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Στο Χάρκοβο συνεχίστηκαν για ακόμα ένα βράδυ οι σφοδροί βομβαρδισμοί.

Στο μεταξύ, ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών τέθηκε σε «παύση» μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της Ουκρανίας, ο οποίος σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Ζελένσκι: Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πάνε καλά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα.

Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη».

«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.

Εξαπλώνεται η ρώσικη επίθεση

Η ρωσική επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στο Λβιβ την Κυριακή αποτελεί την τρίτη αεροπορική επιδρομή στη δυτική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Με το τελευταίο χτύπημα, «φαίνεται σίγουρα ότι οι Ρώσοι διευρύνουν τον στόχο τους», πρόσθεσε ο Κίρμπι. Το Πεντάγωνο δεν πιστεύει ότι το χτύπημα ήταν σημάδι ότι η Ρωσία στόχευε την παράδοση ξένης βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία.

Λειτούργησαν οι 7 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν και είναι πλέον ασφαλείς, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.

Η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη πρακτικά απέτυχε χθες, 19η ημέρα των εχθροπραξιών, σύμφωνα με την κυρία Βέρεστσουκ. Οχηματοπομπή που μεταφέρει νερό και φάρμακα στην πολιορκημένη πόλη συνεχίζει να εμποδίζεται να περάσει, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν εξάλλου τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν αμάχους καθώς έφευγαν από την πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και να τραυματιστούν δύο άνδρες. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Τουλάχιστον 9 νεκροί από αεροπορική επιδρομή εναντίον ραδιοτηλεοπτικού πύργου

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν τη Δευτέρα στον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό εναντίον ενός ραδιοτηλεοπτικού πύργου, κοντά στην πόλη Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε για την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης

«Στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), μπορούμε να δηλώσουμε ότι υπάρχουν 9 νεκροί και 9 τραυματίες», είπε σε δημοσιογράφους ο Βιτάλι Κόμπαλ, ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, διευκρινίζοντας πως «δύο πύραυλοι έπληξαν τον ραδιοτηλεοπτικό πύργο του χωριού Αντόπιλ σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρίβνε και ένα διοικητικό κτήριο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα».

«Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν έως ότου απομακρυνθούν εντελώς τα συντρίμμια των κτηρίων», συμπλήρωσε.