ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκμενιστάν: Ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέτοφ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με το 73% των ψήφων

Τουρκμενιστάν: Ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέτοφ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές
Τουρκμενιστάν: Ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέτοφ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές

Τουρκμενιστάν: Ο γιος του απερχόμενου ηγέτη της χώρας, ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέτοφ, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με σχεδόν το 73% των ψήφων

Ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, γιος του αυταρχικού και εκκεντρικού προέδρου του Τουρκμενιστάν, κέρδισε τις πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα διαδεχθεί τον πατέρα του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ηλικίας 40 ετών ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ κέρδισε τις εκλογές της 12ης Μαρτίου με ποσοστό σχεδόν 73% νικώντας τους άλλους οκτώ υποψήφιους, κάποιοι από τους οποίους ήταν άγνωστοι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή του Τουρκμενιστάν.

Η νίκη του θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη, αφότου ο πατέρας του, ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ τον όρισε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ είχε υπό τον έλεγχό του όλες τις εξουσίες σε αυτή τη χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων που είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες και συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε εξάλλου καλλιεργήσει τη λατρεία προς το πρόσωπό του, αφού διαδέχθηκε το 2006 τον Σαπαρμουράτ Νιαζόφ, ο οποίος επίσης διοικούσε τη χώρα με αυταρχικό τρόπο.

Ο 64χρονος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι «πήρε μια δύσκολη απόφαση» λόγω της ηλικίας του και επειδή επιθυμούσε να αφήσει τη χώρα «σε νέου ηγέτες».

Ο Σερντάρ ήταν ήδη πριν την εκλογή του αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία και είχε αντικαταστήσει τον πατέρα του στη συμβολική θέση του επικεφαλής της διεθνούς ένωσης ίππων Akhal- Teke, το εθνικό ζώο του Τουρκμενιστάν.

Από τον Απρίλιο του 2021 έχει επίσης τον τίτλο του «επίτιμου εκτροφέα» αλαμπάι, του ποιμενικού της Κεντρικής Ασίας, που τιμάται ιδιαίτερα στο Τουρκμενιστάν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στον Σερντάρ ως τον «γιο του έθνους» και στον πατέρα του –ο οποίος παραμείνει στη θέση του προέδρου της άνω βουλής --ως «προστάτη».