ΚΟΣΜΟΣ

O Μπράιβικ σκόπευσε να ανατινάξει το παλάτι της Νορβηγίας

O Μπράιβικ σκόπευσε να ανατινάξει το παλάτι της Νορβηγίας

Ο 'Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία και τον φόνο εκ προμελέτης 77 ανθρώπων στη Νορβηγία εμφανιζόμενος σήμερα στο δικαστήριο ομολόγησε πως, αρχικοί του στόχοι ήταν το βασιλικό παλάτι και τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος.

Να σημειωθεί πως κατά την άφιξή του δε χαιρέτησε ναζιστικά υιοθετώντας τη συμβουλή των δικηγόρων του χαιρετήσει ναζιστικά οι οποίοι του είπαν να μην το κάνει επειδή ενοχλούνται οι συγγενείς των θυμάτων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της τέταρτης ημέρας της διεξαγωγής της δίκης λοιπόν ο μακελάρης της Νορβηγίας δήλωσε πως «Επρόκειτο να εκραγούν τρεις βόμβες που θα είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, ακολουθούμενες από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς».

Σε σχέση με τη βόμβα στο παλάτι, ο Μπράιβικ είχε επιλέξει «σημείο στο οποίο δεν θα υπήρχε τραυματισμός κανενός μέλους της βασιλικής οικογένειας». Άλλωστε, παραδέχτηκε πως, «οι περισσότεροι εθνικιστές και συντηρητικοί είναι υποστηρικτές της μοναρχίας, συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου».

Συγκεκριμένα στην απολογία του, ομολόγησε την τοποθέτηση βόμβας σε ένα αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά γραφεία, στις 22 Ιουλίου του 2011 και πως, αργότερα, άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος, σκοτώνοντας 77 άτομα.

Η τελική απόφασή του να μην προβεί στην εκτέλεση του αρχικού σχεδίου ελήφθη όπως είπε αφού «συνειδητοποίησε πως αποτελούσαν πολλοί πιο δύσκολούς στόχους από όσο αρχικά είχα πιστέψει».

Η δίκη πρόκειται να διαρκέσει δέκα εβδομάδες.