ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη: «Ανοιχτό» παραμένει το ερώτημα αν θα ανοίξει την Τετάρτη ανθρωπιστικός διάδρομος

Μαριούπολη: «Ανοιχτό» παραμένει το ερώτημα αν θα ανοίξει την Τετάρτη ανθρωπιστικός διάδρομος
Σε μήνυμά του ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ ανακοίνωσε ότι: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά της Ρωσίας».
AP - Bernat Armangue

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη.

Στο άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου, ελπίζουν οι άμαχοι στην Μαριούπολη προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν την από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο νοσοκομείου, το οποίο κατέλαβαν χθες, Τρίτη, στην Μαριούπολη. Επιπλέον 400 μέλη του προσωπικού και ασθενείς κρατούνται όμηροι στο νοσοκομείο, είπε η ίδια.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ ανακοίνωσε ότι: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων σε διάφορες επιχειρησιακές περιοχές. Αυτό αλλάζει ριζικά τη διάταξη των πλευρών».

Στο μεταξύ η πόλη Ζαπορίζια, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από την ρωσική επίθεση και αποτελεί καταφύγιο των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Μαριούπολη, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο, κυρίως ένας από τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Εγκαταστάσεις αμάχων της Ζαπορίζια βομβαρδίστηκαν για πρώτη φορά. Ρουκέτες έπεσαν στη ζώνη του σταθμού Ζαπορίζια-2. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κανένας δεν σκοτώθηκε», ανακοίνωσε μέσω Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουκ.

Η Ζαπορίζια είναι ο προορισμός του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Μαριούπολης που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Η πόλη αυτή βρίσκεται επίσης κοντά σε πυρηνικό σταθμό που βομβαρδίστηκε στις 4 Μαρτίου και έχει καταληφθεί έκτοτε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πληθυσμός της Ζαπορίζια στερείται νερού και τροφής, έχοντας κρυφτεί σε καταφύγια για μέρες. Αν και υπήρξε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει ρωσο-ουκρανικής κατάπαυσης του πυρός, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη επιταχύνθηκαν χθες. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, περίπου 20.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα και 85 χιλιομέτρων από το προπύργιο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Κιέβου στην λεκάνη του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λειτούργησαν οι 7 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους