ΚΟΣΜΟΣ

Το τάγμα του Αζόφ: Οι ναζιστές που εξόργισαν τον Πούτιν και «έσυραν» την Ουκρανία στον πόλεμο

Το τάγμα του Αζόφ: Οι ναζιστές που εξόργισαν τον Πούτιν και «έσυραν» την Ουκρανία στον πόλεμο
Το τάγμα που «σπέρνει» θάνατο...
AP IMAGES

Είναι ο κύριος λόγος που η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισαν να επέμβουν στην Ουκρανία. Αποτελούσαν (και αποτελούν) τον φόβο και τον τρόμο κάθε ρωσόφωνου. Είναι το τάγμα που «πότισε» με αίμα το Ντονμπάς και το Λουχάνσκ...

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την ημέρα που η λέξη «Αζόφ» άρχισε σιγά-σιγά να μπαίνει στην καθημερινότητά μας. Το περιβόητο τάγμα της περιοχής, που ουσιαστικά μιλάμε για μια παραστρατιωτική ομάδα ναζιστών της Ουκρανίας, αποφάσισε μια άτυπη εθνοκάθαρση στο Ντονμπάς. Σήμερα, θεωρούνται (και πιθανότατα είναι), η αιτία που η Ουκρανία δέχεται το ρωσικό σφυροκόπημα.

Τα... κατορθώματά του τάγματος του Αζόφ θυμίζουν περισσότερο σφαγείς παρά στρατιώτες που έχουν σαν παντιέρα την ελευθερία και την ειρήνη. Ακόμη και σήμερα, όπου ο ρωσό-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται, οι Ουκρανοί εθνικιστές συνεχίζουν να επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνήγι ρωσόφωνων, μη διστάζοντας να εκτελέσουν ακόμη και κατοίκους που υψώνουν λευκές σημαίες για να γλυτώσουν τις σφαίρες τους.

Οι ρατσιστές υπερεθνικιστές που πιστεύουν στο ναζισμό

Είναι μια ακροδεξιά, αποκλειστικά εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη –που υπολογίζονται σε 900– είναι υπερεθνικιστές και νοσταλγοί των Ναζί. Πιστεύουν στο δόγμα της λευκής υπεροχής.

Με έμβλημά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε «διάσημο» για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την ομάδα νεοναζιστικής κοινωνικής εθνικής συνέλευσης (SNA). Και οι δύο συμμετείχαν σε ξενοφοβικά και νεοναζιστικά ιδεώδη και έκαναν βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες, στην κοινότητα των Ρομά και σε άτομα που αντιτίθενται στις απόψεις τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας. Λίγο πριν ξεκινήσει την εισβολή, ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχονται από τους φιλορώσους αντάρτες από το Ντονμπάς.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. «Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», είχε πει σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

Αντρίι Μπιλέτσκι: Ο καθοδηγητής

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine (που ιδρύθηκε το 2005) όσο και του SNA (που ιδρύθηκε το 2008). Το SNA είναι γνωστό ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε μειονοτικές ομάδες στην Ουκρανία. Το 2010, ο Μπιλέτσκι είπε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να ηγηθεί των λευκών φυλών του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών]».

Ο Μπιλέτσκι εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014. Έφυγε από το τάγμα Αζόφ καθώς οι αιρετοί δεν μπορούν να υπηρετούν στο στρατό ή την αστυνομία. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019. Ο 42χρονος έχει το προσωνύμιο Bely Vozd - ή White Ruler - από τους υποστηρικτές του. Ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps τον Οκτώβριο του 2016. Ο πυρήνας των υποστηρικτών του είναι οι βετεράνοι του Αζόφ.

Οι Ουκρανοί ολιγάρχες πλήρωναν για να «σπέρνει» το τάγμα τον θάνατο

Την ώρα που όλη η Δύση καταδικάζει τους Ρώσους ολιγάρχες επειδή είχαν σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία το 2014, όταν οι αντίστοιχοι Ουκρανοί πλήρωναν ναζιστές για να δολοφονούν κατά βούληση.

Αυτές οι δυνάμεις χρηματοδοτήθηκαν ιδιωτικά από ολιγάρχες – ο πιο γνωστός ήταν ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ένας μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος της ενέργειας, κυβερνήτης τότε της περιοχής Ντνιπροπετρόφσκ.

Εκτός από το τάγμα Αζόφ, χρηματοδότησε και άλλα τάγματα εθελοντών όπως οι μονάδες Dnipro 1 και Dnipro 2, Aidar και Donbas. Το τάγμα Αζόφ έλαβε έγκαιρα χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη: τον Σέρχιι Ταρούτα, τον δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

Έτοιμοι για αιματοκύλισμα με τους «Καντιρόβτσι» του Πούτιν

Οι νεοναζιστές του Αζόφ είναι για πολλούς η κύρια αιτία του πολέμου, καθώς επί χρόνια σκότωναν τους ρωσόφονους πολίτες σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, προκαλώντας την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την άλλη, οι «Καντιρόβτσι», οι μαχητές από την Τσετσενία, οι οποίοι αποτελούν την προσωπική φρουρά του προέδρου της, Ραμζάν Καντίροφ, είναι ορκισμένοι να υπηρετήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και φυσικά να εξουδετερώσουν οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιό τους.

Κάπως έτσι, οι δυο μονάδες έφτασαν σε σημείο να ανταλλάζουν πλέον απειλές ανοιχτά και να υπόσχονται η μια στην άλλη την απόλυτη... αιματοχυσία επί ουκρανικού εδάφους.

Κάπως έτσι, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, βρίσκεται στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Γκοστομέλ, το αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.

Σε ποστ του στο Telegram, ο Καντίροφ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς το «Τάγμα του Αζόφ, τονίζοντας: «Τις προάλλες ήμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς, Ναζί του Κιέβου, και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά. «Θα σας δείξουμε ότι η ρωσική πρακτική σε μαθαίνει τον πόλεμο καλύτερα από την ξένη θεωρία και τις προτροπές των στρατιωτικών συμβούλων. Μπορείτε να χαλαρώσετε. Δεν χρειάζεται να μας ψάχνετε, θα σας βρούμε εμείς. Για άλλη μια φορά, προτρέπω όσους βρίσκονται στη Μαριούπολη να παραδοθούν επειγόντως, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά το βράδυ. Θα σας παρέχουμε ασφάλεια. Υπάρχουν 5.000 από τους καλύτερους Τσετσένους μαχητές μας γύρω και μέσα στη Μαριούπολη. Κάνε τουλάχιστον μια φορά το αντρίκιο βήμα για χάρη των πολιτών και της πόλης. Για άλλη μια φορά λέω: το βράδυ θα είναι αργά!» ανέφερε στο βίντεο ο Τσετσένος επικεφαλής.

Τις απειλές του Καντίροφ δεν άφησε αναπάντητες το νεοναζιστικό τάγμα του Αζόφ, καθώς με ανάρτησή του στο Twitter, ο αρχηγός τους, Αντρέι Μπιλιέτσκι, έκανε λόγο για «ένα αξέχαστο καλωσόρισμα».

Ο Μπιλιέτσκι παράλληλα είπε ότι εάν ο Τσετσένος ηγέτης βρίσκεται στην περιοχή του Κιέβου «θα είναι δυνατό να τον πυροβολήσουν και να σκοτώσουν».

«Αυτό θα είναι ένα αξέχαστο καλωσόρισμα για εσένα, Δον», έγραψε ο Μπιλέτσκι σε tweet του, αναφερόμενος στο παρατσούκλι του Καντίροφ που μιμείται τον τίτλο των ηγετών της ιταλικής μαφίας.

Δεν τους θέλει ούτε ο ουκρανικός στρατός!

Το πόσο ακραία είναι τα περιστατικά που έχει αναμειχθεί το τάγμα του Αζόφ, καταμαρτυρά και η στάση του ουκρανικού στρατού που δεν θέλει όχι απλά ανάμειξη αλλά συχνά οι δυο πλευρές έχουν και μεταξύ τους συρράξεις!

«Οι διαφορές μεταξύ της διοίκησης του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ομάδων έχουν εξελιχθεί σε άμεση σύγκρουση. Μετά τον θάνατο του διοικητή της ενιαίας ομάδας «Βοστόκ», Yuri Sodol σε μια σύγκρουση με μαχητές του Αζόφ, το αρχηγείο του τάγματος στα νοτιοδυτικά της Μαριούπολης χτυπήθηκε από πύραυλο Tochka-U του ουκρανικού στρατού», είπε ο αναπληρωτής διοικητής της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Έντουαρντ Μπασουρίν, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπασουρίν είπε επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 ότι ο πύραυλος Tochka-U, που εκτοξεύθηκε από τον ουκρανικό στρατό, κατέστρεψε 10 οχήματα και άφησε νεκρούς 20 στρατιώτες του τάγματος Αζόφ.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής διοικητής της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ ανέφερε ότι, ο στρατηγός Sodol είχε υποστεί σοβαρά τραύματα λόγω ασυντόνιστων ενεργειών του τακτικού στρατού και των εθνικιστών του Αζόφ. Το όχημα του διοικητή δέχτηκε πυρά ενώ περνούσε ένα οδόφραγμα.

Η Δύση σφυρίζει... αδιάφορα

Τον Ιούνιο του 2015, τόσο ο Καναδάς όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι οι δικές τους δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα εκπαιδεύσουν το σύνταγμα του Αζόφ, επικαλούμενοι τις νεοναζιστικές διασυνδέσεις του. Το επόμενο έτος, ωστόσο, οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση υπό την πίεση του Πενταγώνου.

Τον Οκτώβριο του 2019, 40 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Μαξ Ρόουζ υπέγραψαν μια επιστολή καλώντας ανεπιτυχώς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει το τάγμα Αζόφ ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» (FTO).

Τον περασμένο Απρίλιο, η αντιπρόσωπος Eλίσα Σλότκιν επανέλαβε το αίτημα - το οποίο περιελάμβανε άλλες ομάδες λευκής υπεροχής - προς την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τάγμα θανάτου του Πούτιν - Ποιοι είναι οι 10.000 Τσετσένοι κομάντο