ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εναντίον εγκαταστάσεων της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

Επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εναντίον εγκαταστάσεων της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 κατηγόρησε χθες Σάββατο τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις, μεταξύ άλλων εναντίον εγκαταστάσεων της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO, στο νότιο τμήμα του σουνιτικού βασιλείου.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της συμμαχίας που αναμεταδόθηκαν από το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, οι Χούθι προσπάθησαν να πλήξουν εγκατάσταση της ARAMCO και ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην Τζιζάν, εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ας Σακίκ και πρατήριο καυσίμων στη Χάμις Μουσάιτ.

Σύμφωνα με τη συμμαχία, δεν υπήρξαν θύματα, πάντως προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και σε σπίτια.

Οι Χούθι δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές προς το παρόν.

Κατά τη συμμαχία, αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των Χούθι στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Η περιοχή γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, με UAVs και βαλλιστικούς πυραύλους.

Το SPA μετέδωσε φωτογραφίες και βίντεο που εικονίζουν πυροσβέστες καθώς επιχειρούν για να κατασβέσουν φωτιά στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Νταχράν Αλ Τζανούμπ, κοντά στην Τζιζάν.

Διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ έγινε στόχος επίθεσης με UAV τη 10η Μαρτίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Χούθι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Χούθι απέρριψαν την πρόσκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), στο οποίο συμμετέχουν έξι κράτη της περιοχής, να προσέλθουν στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Υεμένη που θα γίνουν στο Ριάντ από την 29η Μαρτίου.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται της στρατιωτικής συμμαχίας που πολεμά στην Υεμένη στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εναντίον των σιιτών ανταρτών. Επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο, που μαινόταν από τα μέσα του 2014 στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, καθώς οι αντάρτες είχαν πλέον αποσπάσει την πρωτεύουσα Σανάα από τα χέρια των δυνάμεων της κυβέρνησης και συνέχιζαν να προελαύνουν προς νότον, για να τους σταματήσει.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί· το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού απειλείται από λιμό. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση στη χώρα μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.

Την Τετάρτη, ο ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα συνόδου διεθνών δωρητών: συγκεντρώθηκε ποσό μόλις 1,3 δισεκ. δολαρίων, πολύ χαμηλότερο από τον στόχο που έθετε (4,27 δισεκ. δολάρια) για να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Χούθι βάζουν συχνά στο στόχαστρο αεροδρόμια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αργού στον κόσμο, επειδή το Ριάντ είναι επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας που πολεμά εναντίον τους.

Η νέα επίθεση καταγράφηκε ενώ η ARAMCO ετοιμάζεται να ανακοινώσει –αργότερα σήμερα– τα αποτελέσματα χρήσης του 2021.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου επικρατεί ήδη πυρετός εξαιτίας των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων