ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Tο μέγεθος της ρωσοφοβίας είναι τόσο πρωτοφανές και μαζικό που θυμίζει Ολοκαύτωμα»

Πρωτοφανή ρωσοφοβία καταγγέλλει το Κρεμλίνο
Πρωτοφανή ρωσοφοβία καταγγέλλει το Κρεμλίνο
Α.Ρ

Ρωσία: Ένα μίσος χωρίς προηγούμενο ενάντια σε κάθε τι ρωσικό έχει κατακλύσει τον πλανήτη, όπως καταγγέλλει το Κρεμλίνο

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου επιβολή μίσους για οτιδήποτε ρωσικό, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ένα πράγμα είναι σαφές ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά την επιβολή απόλυτου μίσους σε οτιδήποτε ρωσικό, είτε πρόκειται για ρωσικές αποστολές, για Ρώσους πολίτες, για ξένους πολίτες – Ρώσους στην καταγωγή ή τη γλώσσα. Όλοι αντιμετωπίζουν μίσος, παρενόχληση και καταστάσεις που μερικές φορές αρχίζουν να αποτελούν απειλή για την υγεία και τη ζωή. Ως εκ τούτου, φυσικά, οι αναδυόμενες άνευ προηγουμένου συνθήκες απαιτούν πρωτοφανείς λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα η διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα είχε τονίσει επίσης ότι η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρώσων με βάση την εθνικότητά τους παρατηρείται σε όλο τον κόσμο «Το μέγεθος της ρωσοφοβίας είναι τόσο πρωτοφανές που αυτό το φαινόμενο μπορεί να ονομαστεί νεο ολοκαύτωμα».

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Κρεμλίνου ειπώθηκε μεταξύ άλλων ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε σκληρά την Ευρώπη, αλλά δεν θα επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕE εξετάζουν εμπάργκο πετρελαίου ως μέρος της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, και πρέπει να γίνουν περισσότερα πριν από οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε επίσης η ρωσική πλευρά.

Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς πολίτες να εκκενώσουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι «ψέματα» κατέληξαν.