ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Ερντογάν για τις εθνοτικές εντάσεις στο Ιράκ

Προειδοποίηση Ερντογάν για τις εθνοτικές εντάσεις στο Ιράκ

Για «εγωκεντρική συμπεριφορά» που προκαλεί εντάσεις μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων του Ιρακ κατηγόρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά τη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρο της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ που διατηρεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα, δήλωσε:

«Οι εξελίξεις στο Ιράκ δεν είναι καλά σημάδια, ειδικά η συμπεριφορά του σημερινού πρωθυπουργού απέναντι στους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η εγωκεντρική του συμπεριφορά...ενοχλεί σοβαρά τους σιιτικούς σχηματισμούς, τον Μπαρζανί και τις ιρακινές ομάδες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι συζήτησε για αυτά τα θέματα με τον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν αναχωρήσει για τη Ντόχα, όπου θα έχει συνομιλίες με ηγέτες του Κατάρ, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην κρίση στη Συρία.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι η βία στη Συρία και η κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ μπορεί να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύρραξη ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες μουσουλμάνους στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Μαλίκι προειδοποίησε τον Ερντογάν κατά της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ μετά από παρόμοια σχόλια τα οποία είχε κάνει τον Ιανουάριο.