ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Πρόοδος αλλά και «σκληρή αντιπαράθεση» στις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά τα ξημερώματα της Τετάρτης (23/3) ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα για να βεβαιωθούμε ότι η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι αυτός ο φρικτός πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μας. Αυτό είναι προκλητικό. Μερικές φορές σκανδαλώδες», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης: «Είμαι ευγνώμων σε όλους τους διεθνείς διαμεσολαβητές που συνεργάζονται μαζί μας και φέρνουν την αληθινή εικόνα στη Ρωσία και τους πείθουν να δουν την πραγματικότητα των πολεμικών ενεργειών».

«Θα παλέψουμε μέχρι τέλους γενναία και ανοιχτά», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο νέο του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως ότι η Ιταλία υποσχέθηκε να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ο Καναδάς στις φετινές συνόδους θα στηρίξει την Ουκρανία στο θέμα της χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας και η Σλοβακία θα συνεργαστεί για την παροχή όπλων. Συνομιλία υπήρξε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνομιλία του με τον πάπα Φραγκίσκο.

«Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για τη σαφή και ισχυρή θέση του ενάντια στον πόλεμο και για την προσευχή του για την Ουκρανία. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την επίσκεψή του στην Ουκρανία, η οποία θα στηρίξει τον καθένα μας», είπε ο Ζελένσκι.